Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Svenningsson

Domaren avslöjade juristen Soheil Naderis utlandsbluff

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Soheil Naderi har enligt uppgifter i folkbokföringen utvandrat 2019. Men samtidigt har han drivit sin juristverksamhet Jurista i Malmö och Stockholm.

Han har även blivit påkommen med att ljuga för tingsrätten om att han varit utomlands.

– Det är en allvarlig sak att lämna lögnaktiga uppgifter till domstolen. Och det drabbar också hans klient, säger chefsrådmannen Dag Cohen.

2018 är Soheil Naderi ombud för en klient i en pågående tvist. Men kort innan målet ska tas upp i tingsrätten meddelar han att han är utomlands och inte kan delta i förhandlingen.

– När jag kort efter detta lämnar domstolen träffar jag på Soheil Naderi ute på gatan när han lämnar sitt kontor, så vi passerar varandra på någon meters avstånd. Detta är samma dag som han sagt att han är utomlands, säger chefsrådmannen Dag Cohen som var domare i fallet.

Juristen och de osannolika gåvorna

Formuleringarna om att han är utomlands och utvandrad återkommer gång efter gång i fall när Soheil Naderi kallats till tingsrätten, antingen som juridiskt ombud eller för att tidigare klienter stämt honom.

Brott att ljuga om var man bor

Han anmälde sig som utvandrad till Iran 2019. Att hävda att man har utvandrat är inte helt ovanligt när personer vill hålla sig undan myndigheter, enligt flera experter som SVT pratat med. 

– Det här är attraktivt om man inte vill ha myndigheternas ljus på sig, och man vill hålla sig undan till exempel beskattning eller skulder. Det är ett sätt att kasta grus i maskineriet, säger Johannes Paulson, nationell samordnare på Kronofogden.

Att ljuga om var man bor är ett folkbokföringsbrott, vilket kan ge böter eller fängelse högst sex månader.

Avvisats som ombud på grund av lögner 

I ett par fall har Soheil Naderi avvisats som ombud eftersom tingsrätten menat att han ljugit om att han varit utomlands. 

Det hände också i fallet 2018, efter att Dag Cohen stött på Soheil Naderi på gatan.

– Han hade lämnat en uppenbart lögnaktig uppgift till domstolen. Det är en allvarlig sak. Det andra var att han inte verkade ha de där rätta juridiska insikterna för att fungera som ett ombud i en juridisk process, säger han.

SVT har sökt Soheil Naderi för en kommentar men han har inte velat svara. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

FLYTT TILL UTLANDET – DET HÄR GÄLLER

Om man ska bo mer än ett år utomlands eller har sin egentliga hemvist i utlandet ska man anmäla sig som utflyttad från Sverige.

– Det står i lagen att man ska vara folkbokförd där man bor. Det är viktigt bland annat för att andra myndigheter baserar sina beslut på folkbokföringsregister, man har både rättigheter och skyldigheter till vissa saker om man bor i Sverige, säger Jens Lindqvist på folk- och fastighetsavdelningen på Skatteverket.

Bor man i Sverige är huvudregeln att man är skatteskyldig i landet oavsett var man tjänar sina pengar.

– Det handlar om man har en väsentlig anknytning till Sverige, och det kan man ha om man till exempel har sin ekonomiska verksamhet här eller om man har sin bostad och familj kvar i Sverige, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Att personer ljuger om att de inte bor i Sverige när de i själva verket gör det är inte helt ovanligt, enligt Pia Blank Thörnroos. Men desto vanligare är det omvända – att man folkbokför sig i Sverige när man egentligen bor utomlands.

– Det handlar om att man påstår sig vara kvar i Sverige för att ta del av socialförsäkringssystemet till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet