Lady Busty och Miss Shameless tilldelades priset årets ”Keep up the good work” på QX-galan tidigare i år. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery / TT

Sagostunden ”Drag story hour Sweden” prisas av bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Sagostunden ”Drag story hour Sweden” och dess skapare, dragshowartisterna Lady Busty och Miss Shameless, får Greta Renborgs pris för 2023.

Priset på 25 000 kronor delas ut årligen av Svensk biblioteksförening för ”god marknadsföring av bibliotek”.

”När andra delar av samhället rör sig i riktning mot det mindre tillåtande och mer repressiva, står de och andra sagoläsande dragqueens för en strävan åt rakt motsatt håll. (...) Trots motstånd, protester och till och med öppna hot, har de fortsatt att manifestera människors rätt att göra sina egna val och följa sitt hjärtas röst”, lyder en del av motiveringen.

Konceptet från USA

Konceptet ”Drag story hour” startades i San Francisco 2015. Ett par år senare kom företeelsen, där dragqueens läser sagor för barn på bibliotek, till Sverige men det var först i fjol som evenemanget började väcka sådan upprördhet att såväl dragshowartisterna som flera biblioteksverksamheter har hotats och evenemang har tvingats ha väktare, ställas in eller genomföras digitalt.

Dragshowartisterna Lady Busty och Miss Shameless skulle berätta sagor för Trelleborgs barn  under sportlovet men det inbokade arrangemanget på biblioteket stoppades av SD-politiker. ”Vi måste titta internt var det har blivit tokigt”, sa kommunstyrelsens ordförande. Hör henne i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg backar om sitt höga arvode för 2024. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.