Salwan Momika har lämnat in en ny ansökan om att få bränna en koran i Malmö. Den här gången vill han göra det i Rosengårds centrum. Foto: Johan Nilsson/TT

Salwan Momika vill bränna koranen på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Salwan Momika vill åter igen bränna en koran i Malmö. Den här gången vill han göra det mitt i Rosengårds centrum på lördag den 23 september.

Senast Salwan Momika var i Malmö var 3 september. Då brände han en koran på Värnhemstorget. Stämningen var hätsk och ett par personer brottades ner av polisen när de försökte forcera avspärrningarna. Ett tiotal personer omhändertogs och ytterligare tre greps. Två av dem är misstänkta för våldsamt upplopp och den tredje för blåljussabotage.

Under kvällen och natten ledde protesterna till mer upplopp. Flera bilar sattes i brand och flera personer kastade sten mot polisbilar. På nattern började det också brinna i ett underjordiskt garage där ytterligare bilar förstördes. En 17-årig pojke greps och häktades senare misstänkt för våldsamt upplopp. Han förnekar brott.

Vill bränna i Rosengård

Nu vill alltså Salwan Momika komma tillbaka till Malmö och den här gången vill han bränna en koran i Rosengårds centrum 23 september på eftermiddagen. Ansökan är inskickad till polisen, som ännu inte fattat något beslut om tillstånd. Förra gången gavs polistillståndet till manifestationen först dagen innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.