Lena Wallentheim (S) har nominerats till första vice ordförande i kommunstyrelsen och Mats Sturesson (C) till andre vice. Foto: SVT/Johan Dernelius

SD riskerar förlora sin kommunalrådspost

Uppdaterad
Publicerad

Allt talar för att Sverigedemokraterna blir av med sin förste viceordförandepost i Hässleholms kommunstyrelse. Valberedningen har istället nominerat Lena Wallentheim (S) till uppdraget.

I slutet av februari valde Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna  att för första gången samarbeta med Sverigedemokraterna i kommunen. Ulf Erlandsson (SD) valdes då till första vice ordförande för kommunstyrelsen i Hässleholm. Efter SVT:s granskning av kommunalrådet avgick han tillsammans med sex partikollegor.

Från röd-gröna blocket

Hässleholmspolitiken

SD förlorar nu sin kommunalrådspost och istället har två oppositionsråd nominerats av valberedningen. Lena Wallentheim från Socialdemokraterna har nominerats till första vice ordförande i kommunstyrelsen och Mats Sturesson (C) till andre vice. Båda två kommer från det röd-gröna blocket och blir nu alltså oppositionsråd till Pär Palmgren (M) som är ordförande för kommunstyrelsen i Hässleholm. Även när det gäller alla andra vice ordförande-poster, som SD haft, röstades kandidater från den röd-gröna oppositionen fram.

– Hoppsan, det var lite förvånande, säger Pär Palmgren (M), kommunalråd.

Han var en av de som berättade att Moderaterna skulle stödja Sverigedemokraterna och Ulf Erlandsson som vice ordförande i kommunstyrelsen i slutet av februari.

– SD har visat att de inte är dugliga att styra den här kommunen. Alliansens taktik att styra med hjälp av SD sprack, säger Lena Wallentheim.

LÄS MER: SVT Nyheter Skåne granskar Ulf Erlandsson (SD)

Enligt Lena Wallentheim betyder detta att istället för två block kommer kommunen nu bestå av tre block: alliansen, SD och de röd-gröna. Det är fortfarande alliansen som styr kommunstyrelsen. SD har 14 ledamöter i fullmäktige och 2 ersättare. Alliansen har därmed 31 mandat tillsammans med SD, medan de röd-gröna har 30. För att alliansen ska få igenom sin budget måste därför samtliga i SD alltid vara där och rösta för alliansen.

– Vi har 20 mandat och det är sällan alla kan närvara. Så det kan bli svårt för alliansen att få igenom sin budget, konstaterar Lena Wallentheim.

”Dumt kasta in handduken”

Beskedet om att allianspartierna lade ner sin röster i valberedningen och lät de rödgröna ta över Sverigedemokraternas kommunalrådspost gör Patrik Jönsson (SD) – som tänkt vikariera på på posten efter den petade Ulf Erlandsson – mycket upprörd.

– Jag förstår om alliansen kan känna sig besvikna. Men det är dumt att kasta in handduken nu, säger Patrik Jönsson, som gärna hade sett att samarbetet forstatt fram till valet nästa år.

– Det är bisarrt. Det verkar som vi blir fullständigt överkörda, säger Patrik Jönsson.

Ledamöter togs på sängen

I valberedningen sitter en representant för varje parti. Det är inte en vanlig kommunal nämnd och där sker normalt inga voteringar i politiska frågor.

– Det blev mycket märkligt alltihop. Helt överraskande kom den här frågan upp. Vi kristdemokrater har sagt att vi inte ska rösta fram sverigedemokrater och därför lade jag ner min röst, säger Arne Dahlström (KD).

Även ordföranden Lars Johnsson (M) och Winnie Aronsson (L) lade ner sina röster.

Fortsatt turbulens

Frågan är hur kommunfullmäktige på måndag kommer att rösta när förslaget kommer upp om att byta ut Sverigedemokraternas maktposition som kommunalråd och förste vide ordförande i kommunstyrelsen, samt alla övriga vice ordförande-poster.

Både Liberalerna och Kristdemokaterna har deklarerat att de inte tänker rösta på en sverigedemokrat igen, vilket de gjorde vid maktövertagandet i februari. Dessutom återstår att se om alliansen får genom sin budget.

Om rödgröna blockets budget istället får majoritet är Lena Wallentheim (S) beredd att ta över styret av Hässleholm.

– Det lär bli fortsatt turbulent i Hässleholm, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet