Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör blivande kommunalråd Mathias Andersson (SD) och oppositionens Lennart Höckert (S) om turerna kring den inställda sagostunden i Trelleborg i klippet. Foto: SVT

SD i Trelleborg slår ifrån sig – inte beslutat om att stoppa sagostunden

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken mot att stoppa sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless säger Sverigedemokraterna i Trelleborg att det inte är partiets beslut.

– Det var inget formellt politiskt fattat beslut. Vi bara svarade på en fråga, säger Mathias Andersson (SD) som snart tillträder som kommunalråd i Trelleborg.

Versionerna om hur det gick till när sagostunden, som var planerad som en aktivitet för barnen under sportlovet, går isär. Förvaltningschefen Jörgen Flink vidhåller att han fick i uppdrag att avboka sagostunden av SD:s Magnus Isgren, som vid årsskiftet tillträder som kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Men enligt partikollegan Mathias Andersson var det inte så det gick till:

– Vi fick en fråga: ”Ska vi gå vidare med detta?”. Nej det tyckte vi inte med den fakta vi hade då, säger Mathias Andersson.

Kulturministern kritisk

Under tisdagen kritiserade kulturministern beslutet att stoppa sagostunden i bilblioteket.

Även oppositionen i Trelleborg är mycket kritisk.

– Politiken sätter målen. Det är därför viktigt att vi låter bli att vara klåfingriga från politiken och gå in i verksamheten och säga att vi ska göra si eller så, säger Lennart Höckert (S), som också anser att SD inte har mandat att fatta beslut i frågan.

– Personen i fråga ska tillträda som ordförande i kulturnämnden den första januari och nu är vi i december. Att gå in i det här skedet är ytterst olämpligt, säger Lennart Höckert.

”Politisk styrd organisation”

Mathias Andersson får också frågan om det var fel att avboka sagostunden eftersom det inte handlar om ett beslut från Sverigedemokraterna.

– De fick svar på en fråga som de ställde, sen har de har valt att agera därefter just för att de sitter i en politiskt styrd organisation, säger Mathias Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.