SD störst i 20 av 33 skånska kommuner

Publicerad

Sverigedemokraterna blev störst i 20 av Skånes 33 kommuner när söndagen röster till EU räknats.

– Än så länge kan man bara spekulera i vad det här beror på, i det här valet har migrationsfrågan varit mycket uppe på tapeten och vad man kan och inte kan på Europeisk nivå, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Hon menar att det kan vara en orsak till att det har påverkat väljare men det kan också vara ett missnöje mot regeringen och att man röstar i EU-valet bara för att visa sitt missnöje, enligt Rosén Sundström.

Vilka partier har SD tagit röster ifrån?

En sak kan ju vara att  man varit bra i Sverigedemokraterna på att mobilisera de som inte röstat tidigare i ett Europaval.

– Det verkar som att det är de så kallade soffliggarna som har kunnat bidra till de här siffrorna för Sverigedemokraterna, säger Malena Rosén Sundström.

De kommuner det handlar om är Bjuv, Bromölla, Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Åstorp, Örkelljunga och Östra Göinge.

– Vi vet att Skåne och Blekinge traditionellt är starka SD-fästen, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare på Lunds universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet