Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror man måste hitta nya konstellationer”, säger oppositionsrådet Anders Almgren (S).

SD vågmästare i Lund – S hoppas på brett samarbete

Uppdaterad
Publicerad

I Lund står de två huvudkombattanterna, liberaler och socialdemokrater, som valets stora vinnare. Kanske tvingas de nu slå sina påsar ihop för att kunna styra kommunen, sedan Sverigedemokraterna blivit vågmästare.

– Vi liberaler är det parti som går mest framåt. Dessutom är Lundakvintetten, alltså våra fem partier som styrt den senaste mandatperioden, största block. Därmed har vi bäst förutsättningar att fortsätta ta ansvar, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L). 

Knepig balansakt

Både L och S rycker dock fram med vardera tre mandat. Därmed står Sandberg (L) inför en knepig balansakt för att kunna fortsätta styra med sin borgerliga kvintett, där även moderater, kristdemokrater, centerpartister och företrädare för lokala Förnya Lund ingår.

Valet 2022 Skåne

Åtminstone om man ska tro oppositionen, som förutom S utgörs av V och MP.

– Det är öppet läge. Kvintetten har ett mandat mer än oss, 30 mot 29, men det är i praktiken betydelselöst. I nämnder och styrelsen blir vi ändå jämnstarka, manar oppositionsrådet Anders Almgren (S).

”Hitta nya konstellationer”

På så vis avtecknar sig, enligt Almgren, ett läge där Sverigedemokraterna kan få stor glädje av sin vågmästarroll.

– Jag tror man måste hitta nya konstellationer. Väljarna signalerar att man vill se en mitten-vänster politik och vi socialdemokrater är beredda att bidra till en sådan tillsammans med liberalerna, menar Almgren.

Philip Sandberg avböjer att ”förhandla via media”.

– Vill socialdmokraterna ingå i vårt styre och stötta mig som kommunstyrelsens ordförande så är de givetvis välkomna, men i de samtal som nu står för dörren är de övriga fyra partierna i Lundakvintetten först ut, säger Philip Sandberg till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet