Under torsdagen inleds ett försök att testa fler personer som arbetar inom äldreomsorgen. Foto: SVT/Fredrik Svenningsson

Regiondirektören: ”Det här är det nya normala”

Uppdaterad
Publicerad

Skåne ligger fortfarande lågt vad gäller konstaterade coronafall jämfört med resten av landet. Men regiondirektör Alf Jönsson varnar för att slappna av.

– Det här kommer att vara det nya normala under lång tid, säger han.

Åter igen betonade regiondirektör Alf Jönsson att det är ett långt arbete kvar när det gäller coronasmittan.

– Det här är det nya normala, sa han.

Coronavirus i Skåne

Från och med idag drar testning av personal i äldreomsorg igång. Testerna startar i Kristianstad.

– För en vecka sen så ställde jag frågan ”hur svårt kan det vara”, säger han.

– Nu har vi provtagningspinnar och mer är på gång in. Det skapar förutsättningar för mer provtagning.

Skatteprognos på måndag

Alf Jönsson betonar att Skånes sätt att jobba håller.  Vården har haft tid att ställa om sig, man ser ingen stor ökning av fall.

Men det finns andra orosmoln. På måndag kommer en prognos från Sveriges kommuner och regioner, SKR, som visar hur skatteintäkterna kommer att se ut framöver.

– Vi kommer förmodligen att få minskade intäkter, men det får vi veta mer om på måndag, sa regiondirektören.

Ligger fortfarande lågt

Drygt 9 000 har blivit provtagna i Skåne och runt 900 är smittade. Region Skåne ligger fortfarande lågt jämfört med resten av landet, men det sker en ökning nu.

– Det är fortfarande så att män drabbas mer än kvinnor och äldre mer än yngre, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

– Det finns inga smittkluster i Skåne. Vi bedömer att vi har en samhällssmittspridning och vi kan inte slappna av. När man känner minsta lilla symptom måste man av respekt för andra stanna hemma.

Hon betonade att det är fortsatt viktigt att tvätta händerna, hålla avstånd och respektera besöksförbud inom vård och äldreomsorg.

Opererar igen

Sedan coronasmittans start så har många planerade operationer ställts in i Skåne. Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom berättade på pressträffen att sjukhuset i Landskrona nu opererar som vanligt igen och att sjukhuset i Hässleholm snart också kommer igång.

Regionen försöker också hitta andra sätt att ta hand om patienter. I dagarna ska man skicka ut 10 000 kit för att kvinnor ska kunna ta cellprov hemma på egen hand. Fler kit kommer att skickas ut under hösten. För det här är långt ifrån över än betonar regionen gång på gång.

– Det här kommer att vara det nya normala under en lång tid framåt, sa regiondirektör Alf Jönsson och upprepade regionens mantra:

– Håll i, håll ut, håll avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet