Foto: TT

Sex anställda på skola i Lund covidsmittade

Uppdaterad
Publicerad

Sex anställda på en skola i Lund har smittats med covid-19. Trots det tycker Region Skånes smittskyddsenhet att skolan ska hållas öppen.

Skolpersonalen, varav flera lärare, arbetar på Järnåkraskolan, som är en mellan- och högstadieskola i Lund. Fyra av dem är redan tillbaka i tjänst, skriver Sydsvenskan som var först att berätta nyheten. På tisdagseftermiddagen gick skolan ut med information via e-post till alla vårdnadshavare.

Lärarna tros ha blivit smittade under en utvecklingsdag i början av augusti innan eleverna hade börjat på skolan. En av dem hade haft kontakt med närmare 120 elever. Men trots att smittan skapar oro så tycker regionens smittskyddsläkare Eva Melander inte att skolan ska stängas.

Coronavirus i Skåne

– Det här är en arbetsplats som andra och man ska agera på samma sätt, säger hon.

Tar fram riktlinjer

Enligt Järnåkraskolans rektor förhåller sig skolan till coronasituationen på samma sätt som i våras. Alla som har minsta symptom ska stanna hemma. Enda skillnaden jämfört med i våras är att personer med symptom nu kan testa sig.

– Bland personalen är det god stämning och bland eleverna också. Sen finns det så klart elever och vårdnadshavare som är oroliga men den oron får vi hantera och påminna om Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Pelle Persson, rektor på Järnåkraskolan i Lund, till SVT Nyheter Skåne på onsdagen.

Testa och informera mera

Smittskyddsläkare Eva Melander menar att smittan i första hand ska mötas med information och bred provtagning.

– Vi tycker inte att man ska stänga skolan eller skicka hem klassen. Vi förstår oron, men det är samtidigt viktigt att barnen får sin skolgång, säger hon.

Regionens smittskyddsenhet håller just nu på att ta fram riktlinjer och rekommendationer till skolorna om hur man ska agera om man får utbrott av smitta. Det framkom på Region Skånes presskonferens på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet