Sigrun Sigurdsson, verksamhetschef för Fryshuset i Malmö, vill se mer förbyggande arbete för att stoppa våldet i Malmö. Foto: SVT

Fryshuset: ”Operation rimfrost bra men mer förebyggande arbete krävs”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera våldsdåd i Malmö under förra året satte polisen in extraresursen Operation rimfrost mot gängkriminaliteten. Till sommaren avslutas insatsen. En av dem som upplevt att det blivit lugnare är Sigrun Sigurdsson, verksamhetschef för Fryshuset i Malmö.

Sigrun Sigurdsson har känt nio unga män som mördats i Malmö. Några av dem har hon känt mer, några mindre, och flera gånger har hon skrivit öppna brev där hon uttryckt sin frustration. Hon är verksamhetschef för Fryshuset som ligger nära Möllevångstorget och hon bor själv i området.

– Det är ledsamt att vi har misslyckats med att inkludera de unga i samhället. Det är en sak som jag arbetar för väldigt hårt, att skaffa arbetstillfällen och rätt vägledning för unga, säger hon.

”15-åring skjuten – katastrof”

Vi tar en promenad över torget och hamnar snart på den plats där 15-årige Jaafar sköts till döds i november förra året.

– Jag kände inte honom men några av hans vänner. En 15-åring som blir skjuten mitt i centrala Malmö – katastrof, säger hon.

En man i 20-års åldern häktades i slutet av mars misstänkt för mordet och för försök till mord på Jaafars jämngamla kamrat.

Efter mordet inledde polisen den sex månader långa insatsen Operation rimfrost, mot kriminella miljöer.

– Här ute runt Möllevångstorget har det blivit ganska tomt på droghandel. Den finns fortfarande. Den har bara flyttat någon annanstans, men jag tror att det kan hjälpa till att minska utnyttjandet av unga människor som står vid gathörnen, säger Sigrun Sigurdsson.

Arbetstillfällen och motivation

Hon efterlyser en samlad insats med förebyggande åtgärder.

– Det är ledsamt att vi har misslyckats så med att inkludera de unga i samhället. Vi måste bli bättre på att rekrytera de unga än vad gängen är.

Som gammal arbetsförmedlare fokuserar hon på jobb och sysselsättning och på att motivera de unga hon träffar.

– Vi försöker hitta externa arbetstillfällen och skapar timanställningar inne hos oss på Fryshuset i vår matverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.