Simrishamns kommunalråd Jeanette Ovesson (M) är glad över att befolkningen vuxit under pandemin. Foto: Patrik Cegrini

Simrishamn växer och föryngras under pandemin

Publicerad

De farhågor som fanns på Österlen inför påsken förra året kom på skam i Simrishamn.

– Det fanns så mycket oro förra året. Vi frågade oss om turisterna skulle komma och hur det skulle gå för oss, säger Jeanette Ovesson (M), kommunalråd i Simrishamn.

Det har gått drygt ett år sedan pandemin bröt ut och på Österlen förbereder sig näringsidkare och privatpersoner inför att turisterna ska komma. Kommunalrådet summerar året med att det blev bättre än befarat. Trots att konstrundan ställdes in och Kiviks marknad inte kunde genomföras kom turister till Österlen och spenderade pengar.

– Det har gått bra. Man har valt Österlen och känt att här kan man hålla avstånd så vårt näringslivs har klarat sig bra. Krögarna har till och med gjort ett bättre år än 2019, säger Jeanette Ovesson (M), kommunalråd i Simrishamn.

Coronavirus i Skåne

Vid kända turistmål som Stenshuvud och Knäbäckshusen blev det under sommaren 2020 ofta mer än fullt på parkeringsplatserna. I centrala Simrishamn var det stundtals trängsel på gatorna.

Fler vill bo på Österlen

I år, liksom i fjol, räknar Jeanette Ovesson med att en del av de som har fritidshus på Österlen kommer till påsk och sedan stannar kvar en bit in på hösten. Turistsäsongen har under pandemin förlängts i attraktiva turist- och landsbygdskommuner, som Simrishamn och Båstad.

– Vi fick 53 nya invånare förra året och vi ser att inflyttningstrenden håller i sig, säger Jeanette Ovesson.

Hon konstaterar att många är mellan 30 och 40 år, vilket hon tycker är glädjande. I Simrishamn är nämligen mer än var tredje invånare över 65 år så kommunen behöver föryngras.

– Det här har vi inte sett tidigare, att många yngre flyttar hit, och det är väldigt roligt.

Är det en coronaeffekt?

– Det är nog det, säger Jeanette Ovesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet