– Jag tror det blir av eftersom Migrationsverket jobbar med sådan envishet, säger Altin Vitia till SVT Nyheter Skåne. Foto: Privat

Nytt försök att utvisa hjärttransplanterade Altin

Uppdaterad
Publicerad

Den nu artonårige kosovoalbanen Altin Vitia har fått att nytt hjärta transplanterat vilket kräver en livslång medicinering och uppföljning. Detta har gjort att den ansvariga medicinska personalen i Lund reagerat starkt på utvisningsbeslutet. Ändå kommer avvisningen ske tidigt på tisdag morgon.

Altin Vitia hade en bokad biljett redan tidigt i våras men fick en hotande virusinfektion och utvisningen ställdes in. Nu är en ny biljett bokad och han har nu fått klart att han hämtas klockan 6.30 på tisdag för resa till Serbien.

– Jag tror det blir av eftersom Migrationsverket jobbar med sådan envishet, säger Altin Vitia till SVT Nyheter Skåne.

Medicinsk personal ombord

Migrationsverkets kommunikationschef Fredrik Bengtsson säger att han kommer följas av medicinsk personal på flyget till Belgrad.

– Dessutom har vi kontaktat sjukhuset i Belgrad som fått handlingar och dokument. Dessa kommer också att möta upp när han anländer.

Migrationsverket har ansökt om mottagning till både Serbien och Kosovo varifrån han kommer.

– Men att vi valde Serbien istället för Kosovo beror på att den medicinska hjälpen är bättre där, säger Fredrik Bengtsson.

Altin Vitia har svårt att se varför han tas till Serbien där han inte har några kontakter istället för till Kosovo där han har detta.

– Jag vet inte hur jag ska ta mig från Belgrad till Kosovo, dessutom har jag bara ett Kosovopass som har gått ut.

Serbiskt medborgarskap

Fredrik Bengtsson menar att detta inte kommer vara ett problem.

– Han kommer få medborgarskap i Serbien.

Altin Vitias advokat Anna Ekvall säger att hanteringen av detta fall är ”uppåt väggarna” och inhuman.

– Vi ifrågasätter dessutom att en överrapportering till de serbiska sjukvårdsmyndigheterna verkligen ägt rum.

Hon säger att hon har en ”magkänsla” att något kan hända före utvisningen på tisdag.

– Det pågår mycket nu och vi har anmält ett så kallat verkställighetsförhinder som inte har besvarats av Migrationsverket.

Fredrik Bengtsson säger att inte har någon kunskap om detta.

– Men man har ju rätt att ställa en sådan för behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.