Nu åtalas sju personer för medhjälp till mordet på Emporia i augusti förra året. Foto: Johan Nilsson/TT

Sju åtalas för medhjälp till Emporiamordet

Uppdaterad
Publicerad

Fem män och två kvinnor åtalas för inblandning i dödsskjutningen i köpcentret Emporia i Malmö den 19 augusti förra året.

Två av männen åtalas för anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord och framkallande av fara för annan

Tre av männen åtalas för medhjälp till mord, vållande till kroppsskada, grovt brott och framkallande av fara för annan. En av dessa män åtalas även för grovt skyddande av brottsling, de två kvinnorna åtalas för medhjälp till mord, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Utredningen visar att mordet planlagts under en längre tid och att flera personer varit delaktiga på olika sätt i brottet. Mordet har varit en ren avrättning och det sätt på vilket mordet genomförts har utsatt flera personer för livsfara, säger senior åklagare Michelle Stein.

Grova brott

Tre av personerna åtalas också för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt narkotikabrott. Två av dem åtalas även för grova vapenbrott.

– De två kvinnorna som åtalas för grovt vapenbrott greps när de försökte städa undan saker förknippade med skytten från en av bostäderna han befunnit sig i tiden före mordet, säger senior åklagare Mårten Alvinsson.

Vapen och narkotika

Det var när polisen spanade efter den misstänkte skytten som man ingrep mot en bostad där man hittade bland annat drygt 20 kilo sprängämnen, en handgranat, en stor mängd kokain och ett automatvapen.

Sedan tidigare har en 16-årig pojke dömts till fyra års sluten ungdomsvård för att ha utfört skjutningen. En 31-årig ledare för ett kriminellt gäng dödades och en kvinna som råkade befinna sig i närheten skadades allvarligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av dödsskjutningen på Emporia i Malmö – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.