Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hittills har omkring 100 000 skåningar över 65 år tagit en tredje dos vaccin. Foto: Jessica Gow/TT Arkiv

Äldre skåningar får vaccinera sig på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralerna får avlastning. Nu öppnar även sjukhusen i Skåne för vaccinationer av de äldsta i befolkningen. Förhoppningen är att fler över 65 år ska ta sin tredje dos.

– Jag vill uppmana alla äldre att ta chansen och vaccinera sig på sjukhusen, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.

Det kan vara svårt att få tid för vaccination mot covid-19 på sin vårdcentral. Det vittnar många äldre om som vill få sin tredje dos vaccin.

– Det är ännu inte drop-in på sjukhusen, men man kan boka via 1177.se och det tycker jag fler ska göra, säger Maria Landgren.

Hon berättar att det hittills är omkring 100 000 skåningar över 65 år som valt att ta en tredje dos vaccin. Det motsvarar under hälften i den åldersgruppen.

Åker ut med mobila team

– Vi kommer att satsa på att nå fler i de områden där vaccinationstäckningen är låg. Det gäller att nå både äldre och yngre som ännu inte har vaccinerat sig eller bara tagit en spruta, säger Maria Landgren.

Hon säger att Region Skåne samarbetar med kommunerna och länsstyrelsen så de mobila teamen åker till ”rätt” platser.

– Det handlar inte bara om ett stick i armen utan även om att kunna svara på frågor och ge information, säger Maria Landgren.

Region Skåne satsar i första hand på att de över 65 år ska få dos tre före jul. Därefter blir det bland annat medicinska riskgrupper och allmänheten i gruppen 50-64 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet