Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns nu tre konstaterade vargrevir i Skåne. Foto: Länsstyrelsen

Skåne har nu tre bekräftade vargrevir

Uppdaterad
Publicerad

Länstyrelsen har analyserat DNA-prover och revirmarkeringar och kan nu konstatera att antalet konstaterade vargrevir gått från ett till tre.

Sedan 2021 finns vargrevir på Linderödsåsen och nu finns det alltså ytterligare två – ett på Söderåsen och ett vargpar som bildat revir mellan Höör och Hässleholm. Reviren får namnen Söderåsen och Svalemose.

– Vi har följt dessa vargar sen i somras och nu kan vi bekräfta att det handlar om två nya vargpar. De har etablerat varsitt revir och det ser vi genom att vi har följt vargarna i spårsnö och genom att ta DNA-prov på spillning och urin, säger David Börjesson, naturvårdshandläggare på länstyrelsen.

Kan bli fler revir

Varghanarna i de nya reviren har vandrat ner från Västmanland och Sörmland medan tikarna är från ett vargrevir i Östergötland. Länsstyrelsen fortsätter att följa paren för att få mer kunskap om revirens utbredning.

– Det går inte att utesluta att det blir fler vargrevir i Skåne eftersom det finns mycket varg i hela södra Sverige och när de får valpar sprider valparna sig, säger David Börjesson på Länstyrelsen Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet