Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räntan ligger nu på den högsta nivån på nästan 15 år, och riksbanken meddelar att en ytterligare höjning kan komma senare i år. Hör mäklaren om beskedet. Foto: Julia Wiberg/SVT

Skånemäklaren om höjd ränta: ”Kanske får sänka sina krav”

Publicerad

Riksbanken höjer styrräntan med 25 punkter, och landar nu på 3,75 procent. För unga kan det nu bli tuffare att ta sig in på bostadsmarknaden, tror mäklaren Katarina Lidén.

Beskedet kom under torsdagsförmiddagen – och för fastighetsmäklaren Katarina Lidén, som verkar i mellersta Skåne, var höjningen väntad.

– Det var skönt att det inte var en större höjning i dag, jag tror att marknaden har tagit höjd för det här, säger Katarina Lidén.

Hon tror inte att bostadsmarknaden kommer påverkas avsevärt av dagens besked, utan att den kommer vara relativt stabil året ut. Däremot kan hon se att unga som vill in på bostadsmarknaden nu kommer få det tuffare.

– Samtidigt tror jag det är bättre komma in när räntan är så här än när den är extremt låg, säger Katarina Lidén.

Ytterligare höjning väntas

Räntan ligger nu på den högsta nivån på nästan 15 år, och riksbanken meddelar att en ytterligare höjning kan komma senare i år. I ett sådant läge tror Katarina Lidén att konsekvenserna kan bli mer kännbara.

I klippet berättar mäklaren Katarina Lidén om hur hon tror räntan kommer att påverka bostadsköpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.