Lars-Ingvar Ljungman (M) öppnar för fler samtal med SD, även om statsvetaren Anders Sannerstedt konstaterar att samarbetet fått sig en knäck. Foto: Kenneth Sundin

Konflikter avskräcker inte M från samarbete med SD

Uppdaterad
Publicerad

Hässleholm skulle bli exemplet där Moderaterna skulle visa för resten av landet att man kan och bör samarbeta med Sverigedemokraterna. Detta exempel har nu fått sig en knäck säger statsvetaren Anders Sannerstedt, men Skånemoderaterna är inte avskräckta från fler samarbeten.

– Det är en lång serie överraskningar, så här brukar det inte gå till i kommunalpolitiken. Jag har inte sett något liknande tidigare, säger Anders Sannerstedt.

Det kollapsade samarbetet yttrade sig igår när moderaten i kommunens valberedning tillsammans med KD och Liberalerna, genom att lägga ner sin röst släppte fram socialdemokraten Lena Wallentheim som ersättare för den avgångne sverigedemokraten Ulf Erlandsson. En tvärvändning enligt Sannerstedt.

Hässleholmspolitiken

– Ja det är det naturligtvis och det hänger samman med att man är osäker på var man har Sverigedemokraterna. Dessutom fick man ju kritik men jag tror inte det varit avgörande även om man för fram det som en förklaring nu.

TV: Skånemoderaterna öppnar för samtal med SD

Öppnar upp för samtal

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman säger att Hässleholmsmoderaterna ändå gjorde rätt som anpassat sig till en verklighet där Sverigedemokraterna är näst största parti.

– Det är ju faktiskt en stor andel av Hässleholms väljare som lagt sin röst på SD och då får man ha respekt för det. Mot den bakgrunden måste vi få lov att föra samtal med även SD. Däremot har jag varnat för att dom i alla lägen inte är särskilt pålitliga när det kommer till ett skarpt läge och det är väl ungefär det vi ser i Hässleholm.

Problemen i Hässleholm betyder inte heller att samarbeten på andra håll inte skulle kunna fungera, enligt Ljungman.

– Det finns exempel på i landet där detta fungerar, Gävle är ett sådant som brukar lyftas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet