Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordunderskottet på Sus riskerar att få konsekvenser, menar Vårdförbundet. Foto: Julia Wiberg,SVT/TT

Skånes universitetssjukhus går mot rekordunderskott – 1,5 miljarder saknas

Uppdaterad
Publicerad

Skånes universsitetssjukhus ser ut att gå 1,5 miljarder kronor över budget i år. Styret vill spara in på dyra personallösningar och administrativa tjänster – men Vårdförbundet är kritiska.

Kostnaderna i förhållande till budgeten har skenat inom den skånska sjukvården och enligt en prognos som presenterades för Skånes universitetssjukhus (Sus) styrelse i veckan ser underskottet för hela året ut att landa på 1,5 miljarder kronor.

Under våren har bland annat ökade personalkostnader bidragit till att kostnaderna skenat. Där vill nu styret spara pengar. Men politikerna tror inte att underskottet kommer märkas nämnvärt för patienter och personal.

– Jag hoppas att det här kommer märkas genom en förändring till det bättre, säger Maria Berglund, (KD), ordförande för sjuhusstyrelsen i Region Skåne.

I klippet berättar skyddsombudet Jessica Hasselquist och Maria Berglund (KD) om vilka konsekvenser underskottet kan få. 

Oro att personal ska sluta

Från Vårdförbundets sida är man oroliga över sparförslagen. Främst handlar det om ett förslag från regionen att personal nu kan komma att flytta runt mellan avdelningar på sjukhuset.

– Utifrån de förslag som finns så kommer arbetsgivaren att använda sig av personalen så mycket man kan, något vi tror kommer leda till att personal slutar. Region Skåne är inte en attraktiv arbetsgivare, säger Jessica Hasselquist huvudskyddsombud vårdförbundet Sus.

Maria Berglund (KD) delar in den oron, utan ser det som att personalen nu har möjlighet att få fler kompetenser och växa i sin yrkesroll.

– Det handlar om att ge personalen en bra utvecklingsmöjlighet, och få verktyg för att känna sig trygga i sin tjänst. Med personal på plats som skaffar sig erfarenhet så kommer det leda till förbättringar, säger Maria Berglund (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.