Visa alla (2)

Svensk kvinna träffad av skott i Köpenhamn i natt

Publicerad

Köpenhamnspolisen uppmanar människor på Nørrebro att vara observanta efter att tre personer träffats av skott under natten till torsdagen. Offren verkar vara personer som kom i vägen för skotten och som inte har kopplingar till kriminella gäng.

Polisen beskriver på sin presskonferens på torsdagsmorgonen två skjutningar på Nørrebro under natten till torsdagen.

Vid den första skjutningen blev en man träffad av skott när han gick ut ur en lokal på hörnet av Heimdalsgade vid Nørrebrogade.

– Det är en person som vad vi vet inte har något att göra med gängkonflikten i Köpenhamn, sa polisinspektör Poul Kjeldsen på den presskonferens som polisen höll på torsdagsmorgonen.

Den andra skjutningen ägde rum en kort stund senare vid Røde Plads. En polispatrull hann ikapp en misstänkt person, varpå den misstänkte gärningsmannen sköt. En kvinna blev då träffad av ett skott och en man träffades av en förlupen kula. På presskonferensen bekräftade polisen att den skottskadade kvinnan är svensk. Enligt danska tidningen Ekstrabladet är kvinnan 28 år gammal.

– Även de personerna befinner sig utanför gängkonflikten, säger Poul Kjeldsen.

Polisen sköt också varningsskott.

Den skjutna kvinnan har opererats och hennes tillstånd är stabilt.

På fredagsmorgonen efter operationen var kvinnans tillstånd fortsatt stabilt.

– Det är utom fara för livet, sade Jesper Banksgaard på Köpenhamnspolisen.

Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus.

Anhållen man

En 26-årig man är anhållen, misstänkt för att vara den som har skjutit. Ekstrabladet skriver att 26-åringen har kopplingar till det kriminella gänget Loyal to Familia som enligt flera danska medier brukar hålla till kring Blågårds Plads på Nørrebro.

Ekstrabladet har pratat med ett vittne som bor i kvarteret där det sköts inatt och som berättar att han hörde tio till tolv skott. Tidningen har också bild på ett vapen som ligger på marken.

Flera gator och torg på Nørrebro är avspärrade.

Visitationszoner sedan i juni

I juni införde Köpenhamnspolisen visitationszoner i de norra delarna av staden. Orsaken är en pågående konflikt mellan rivaliserande kriminella gäng.

Staden har varit förskonad från skjutningar i nästan en månads tid, men gängkonflikten verkar inte vara över.

– Det vi kan konstatera är att även om polis är närvarande i stor omfattning så väljer man att skjuta, säger Poul Kjeldsen, och fortsätter:

– Vi har inte sett några tecken på att konflikten är slut.

Det är inte första gången förbipasserande personer som inte är inblandade i brottslighet skjuts eller träffas av skott på öppen gata i Köpenhamn. I somras träffades två unga oskyldiga män av skott och i början av augusti varnade polisen unga män för att vistas i vissa delar av staden. Även på presskonferensen idag uppmanade Köpenhamnspolisen personer som rör sig på Nørrebro att vara observanta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer