Dansk polis: Troligen svenska män som sköts ihjäl i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

De två unga män som sköts ihjäl i en bil i Herlev utanför Köpenhamn under tisdagskvällen är troligen svenskar uppger dansk polis. En av dem dog på plats, och den andre mannen avled någon timme senare av sina skador.

Strax före 18.00 på tisdagskvällen besköts två personer i en bil i orten Herlev norr om Köpenhamn.

Den danska polisen bekräftade på Twitter att en person dog på plats och den andra fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Klockan 21.00 bekräftade den danska polisen att även den andra personen avled av skottskadorna.

– Utifrån vad vi har hittat och vad vittnen har hört, tyder allt på att handeldvapen och kanske även automatgevär har använts, säger vice polisinspektör Søren Rye vid Vestegnens polis till DR.dk.

Bilen blev enligt dansk polis beskjuten minst tio gånger.

Svensk polis i kontakt med danska polisen

Det finns inga uppgifter på om det finns någon koppling mellan bilägare och offer.

– Vi har kontakt med den danska polisen och vidtar de åtgärder som behövs. Men händelsen har inträffat i Danmark och det är dansk polis som utreder ärendet, säger Rickard Lindqvist på polisens ledningscentral i region Syd.

En gripen

Polisen i Vestegn skriver också på Twitter att en person greps i samband med skjutningen.

Flera polispatruller fanns vid brottsplatsen för att säkra bevis och prata med vittnen.

Danmarks Radio rapporterar att vittnen ska ha sett flera män springa från platsen efter skjutningen och kört iväg i en ljus bil. Den bilen ska senare ha hittats av den danska polisen i Nærum, 14 km nordost om Herlev.

Polisen söker därför vittnen som kan ha sett den ljusa bilen köra i hög hastighet mot Nærum.

– Det kan ha varit ett bilskifte där uppe, säger vice polisinspektör Søren Rye till radion.

Troligen två svenskar

Under onsdagen skriver dansk polis i ett pressmeddelande att de båda unga männen troligen är svenskar, men att de fortfarande inte är identifierade.

– Vi är fortfarande i ett inledande skede av utredningen och det finns många frågor som kvarstår, skriver polisinspektör Flemming Madsen i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet