Foto: Mikael Nilsson

Förskola i storbrand i Hjärup

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt ut i Hjärups Montessoriförskola sent på onsdagskvällen. Den senaste tiden har det brunnit i flera skolor i området.

– Polisen har sagt att det varit 50 anlagda bränder i Lund sedan årsskiftet och minst 12 skolor i Lund har brunnit sedan i mars, säger SVT:s utsände Mikael Nilsson.

22.36 larmades polis och räddningstjänst till Hjärup i Staffanstorp. En byggnad på Hjärups Montessoriförskola stod i full brand.

– När räddningstjänsten kom till platsen slog lågor ut från fönster och tak. Det var kraftig rökutveckling och brandmännen hindrade branden från att sprida sig till andra skolbyggnader, sa SVT:s utsände Mikael Nilsson.

Flera skolbränder

Den senaste tiden har det brunnit i flera skolor i Lund och Staffanstorp. I Lund har polisen inlett operation ”Gnistan” med anledning av bränderna.

– Polisen klassar det här som en särskild händelse och har sagt att det varit 50 anlagda bränder i Lund sedan årsskiftet. Minst 12 skolor i Lund har brunnit sedan i mars, säger Mikael Nilsson.

Polisen arbetar vidare

Polisen spärrade av området runt branden.

– Nu ska vi försöka prata med vittnen, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Har ni någon misstänkt?

– Vi måste få klarhet i om det här är en anlagd brand. Men sedan tidigare tittar vi på om bränderna i Lund har ett samband.

Stor insats

I räddningstjänstens styrka deltog cirka 40 brandmän från sex stationer och eftersläckningsarbetet pågick hela natten.

En polisanmälan är upprättad om mordbrand. Polisen har sökt av området med hund, men ingen misstänkt gärningsperson är gripen. Ingen person uppges ha kommit till skada i branden.

Flera av skolbyggnaderna består av trä. Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.