Skolattacken i Eslöv: Max två års ungdomsvård för 15-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslutad rättegång ser straffet ut att bli mellan ett och två års sluten ungdomsvård för den 15-årige pojke som i augusti i år knivhögg sin lärare i Eslöv.

Det var den 19 augusti i år som en 15-årig pojke knivhögg en lärare på Källebergsskolan i Eslöv. Efter en fem dagar lång rättegång i slutet av november kom Lunds tingsrätt fram till att pojken gjort sig skyldig till mordförsök.

Pojken genomgick därefter en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det innebär att han inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård – i stället blir påföljden sannolikt sluten ungdomsvård.

Skolattacken i Eslöv

– Man dömer ut en femtedel av straffet för en 15-åring och då menar jag att det handlar om ett år och fyra månader medan åklagaren ansåg att det skulle vara två år i sin helhet, säger pojkens advokat Leif Persson efter slutpläderingarna bakom stängda dörrar.

Förändrad

Totalt har det blivit fyra månader i häktet för 15-åringen och nu återstår en månad till innan domen avkunnas och han börjar avtjäna sitt straff.

– Det är klart det är hårt för en 15-åring samtidigt har vi ett mycket allvarligt brott och det har känts både för mig och för 15-åringen som en uppenbar sak att det var bättre att han satt i häktet, säger Leif Persson.

I sin slutplädering lyfte Leif Persson att 15-åringen använde kniv, inte skjutvapen, att han ångrar dådet samt att han efter att ha knivhuggit läraren gick i cirklar i cafeterian i väntan på polisen snarare än att ge sig ut i korridorerna för att skada fler.

– Han var helt förblindad, förändrad och radikaliserad och jag känner att han lagt det bakom sig helt och hållet. Man får hoppas och tro att han kan komma ut som en mycket bättre ung man, säger Leif Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet