På Smygeskolan i Trelleborgs kommun samlas personal från flera olika skolor för att förbereda skolmaten. Foto: Fanny Berg

Pandemin ökade sammanhållningen för skolmatspersonalen

Publicerad

Nya smaker, lärdomar om mat och pedagogik och gemenskap bland kökspersonal – det finns flera positiva effekter av pandemin inom skolbespisningen i Trelleborg.

– Ingen har blivit av med jobbet, istället har vi hittat nya arbetssätt, säger Stina Salmonsson, måltidschef i Trelleborg.

Flera förskolor slogs samman i Trelleborg när coronaviruset tog fart. Detta innebar att lärare och elever fick flyttas till andra skolor – och så blev det även för kökspersonalen på de olika skolorna.

Coronavirus i Skåne

– Smygeskolan är min andra nya arbetsplats under coronapandemin, säger Irene Johansson, ekonomibiträde i Trelleborg.

Irene Johansson arbetade tidigare på en av de förskolor som fick stängas – där arbetade hon helt ensam i köket.

– Nu har jag kollegor som jag kan bolla idéer med och det är väldigt trevligt. Och här är fler barn och lärare, så man får tänka om och tänka nytt, säger hon.

”Personalen lär av varandra”

I samband med att förskolor slogs samman har ingen inom skolbespisningen i kommunen förlorat sitt jobb.

– Vi fick flytta runt personalen till andra skolor och kök istället. Och det har lett till att personalen lär sig av varandra – det kan handla om måltidspedagogik, nya smaker eller upplägg på tallriken, säger Stina Salmonsson, måltidschef i Trelleborg.

Stängt för elever – öppet för kökspersonal

Söderslättsgymnasiet i Trelleborg håller stängt och via kommunen kan gymnasieleverna äta gratis lunch på flera av kommunens restauranger. Trots detta så lagas det fortfarande mat på skolan.

– Vi lagar fortfarande runt 1 200 portioner per dag och den maten skickar vi ut till andra skolor i kommunen, säger Torbjörn Larsson, kökschef på Söderslättsgymnasiet.

Ingen kökspersonal vid gymnasiet har förlorat sitt arbete.

– Det är väldigt skönt och jag hoppas det förblir så, säger Torbjörn Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet