Foto: Johan Nilsson / TT

Skottlossning i Kristianstad – flera personer skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer är allvarligt skadade efter en skottlossning i Kristianstad under tisdagseftermiddagen. De vårdas på sjukhus.

Polisen har anhållit tre minderåriga pojkar, misstänkta för mordförsök.

Två män, i 20 respektive 30-årsåldern, och en kvinna i 60-årsåldern vårdas på Centralsjukhuset i Kristianstad efter skottlossningen. Samtliga är allvarligt skadade, uppger Region Skåne. Enligt polisen är deras tillstånd inte livshotande.

De hittades på olika platser i anslutning till där skotten avlossats strax före klockan 16 under tisdagen.

Skottlossning i Gamlegården

Senare under kvällen kunde tre tonåringar gripas, och senare anhållas, skäligen misstänkta för försök till mord. Tonårspojkarna är under 18 år, men över 15 år.

– Samtidigt låser vi inte fast oss vid enbart dessa tre gripna. Det kanske kan vara fler inblandade, säger Calle Persson, polisens presstalesperson.

Tre personer till sjukhus

Polisen vet ännu inte om det finns någon relation mellan de tre skadade, eller mellan de skadade och de misstänkta.

Till en början befarade polisen även att det kunde röra sig om fler skadade, eftersom vissa personer åkt från platsen i privata fordon. Bland annat en av de tre skadade som nu vårdas på sjukhus.

– Nu har tiden gått och vi utgår ifrån att det rör sig om tre personer, i alla fall för stunden, säger Richard Lundqvist, presstalesperson på polisen region Syd.

Flera områden avspärrade

Skottlossningen skedde utomhus, i anslutning till Gamlegårdens centrum, ett utsatt bostadsområde i stadsdelen Näsby i norra Kristianstad.

En stor polisinsats pågår i Kristianstad. Foto: Salah Saleh

Flera platser spärrades av efter händelsen och polispatruller liksom förstärkning med specialistkompetens och ordningspoliser kallades in. En polishelikopter och drönare flög även ovanför centrum och polisen kontrollerade bilister vid infarten till Kristianstad och genomförde husrannsakningar.

Bevismaterial i form av hylsor hittades och markerades med gula koner, enligt SVT:s reporter Raphaelle Sisask som var på plats. Det är dock uppgifter som polisen varken vill bekräfta eller dementera i nuläget.

– Vi har gjort fynd, men kan inte gå in på några detaljer, säger Richard Lundqvist.

Polisen utesluter inte att skottlossningen är gängrelaterad.

– Det är en av flera hypoteser vi jobbar med, säger Richard Lundqvist.

En särskild händelse har inletts, vilket bland annat innebär att situationen kan hanteras utanför den ordinarie polisverksamheten med speciell organisation och ledning.

Andra skottlossningen på ett dygn

Även under måndagen var det en skottlossning i Kristianstad men ingen skadades. Polisen ser än så länge ingen koppling mellan skjutningarna, men undersöker om det finns ett samband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Gamlegården

Mer i ämnet