Mittdelen (infälld) av konstverket ”Blixt och dunder” (1981) av Claes Hake försvann i november. Foto: Kristianstads konsthall

Efter upprepade stölder – skulpturer larmas i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har inte färre än fyra skulpturstölder inträffat i Kristianstads kommun. För att motverka fler stölder införs nu ett system med larmsensorer.

Redan 2015 drabbades Kristianstad av en rad uppmärksammade konststölder. Sju bronsskulpturer försvann då från det offentliga rummet. I en uppmärksammad dom fälldes två män som blivit ertappade på bar gärning med skulpturen ”Tafatt” (värderad till 80 000 kronor) i bilen.

Efter domen 2015 upphörde stölderna men i höstas satte de igång igen.

Den 20 november 2019 försvann två skulpturer: ”Wendisten” av Axel Olsson och ”Flora” av Nils Möllerberg.

En vecka senare försvann en del av Claes Hakes skulptur ”Blixt och Dunder” samt den ena ridstöveln från ”Salut” av Mette Björnberg och Richard Johansson.

Till vänster: ”Flora I” (1935) av Nils Möllerberg är försvunnen. I mitten: En stövel av ”Salut” (2006) av Mette Björnberg och Richard Johansson är försvunnen. Till höger: ”Wendisten” (1992) av Axel Olsson är försvunnen. Foto: Kristianstads konsthall

En stor förlust

– Jag känner en enorm frustration. Det är en stor förlust, inte bara för det ekonomiska värdet, utan för det kulturella, säger intendent Filippa Forsberg vid Kristianstads konsthall.

Filippa Forsberg, konstintendent på Kristianstads konsthall. Foto: Privat

– Speciellt när det gäller de konstnärer som inte finns längre och vars originalgjutformar är borta. De skulpturerna går ju inte att återskapa.

Stölderna har upprört så pass mycket att man nu bygger på det system med dna-märkning som infördes 2015. Då penslas verket med en vätska som, om skulpturen skulle dyka upp på annan plats, visar var den hör hemma.

– Men om skulpturen har smälts ner är den metoden meningslös, säger Filippa Forsberg.

Larmsensorer

Nu inleds alltså ett försök med larmsensorer för att förhindra fler stölder. Projektet är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, Kristianstads konsthall och C4 Energi. Exakt hur det fungerar är sekretessbelagt.

– Vi har påbörjat en testperiod nu men jag kan inte gå in på detaljer hur det fungerar, säger Forsberg. 

För att förhindra att det kulturella värdet går helt förlorat vid eventuella framtida stölder finns det också flera saker att göra.

– Vi funderar på att skapa ett arkiv. En tanke är att 3 D-skanna alla skulpturer. Så även om om inte originalgjtformen finns kvar så får man en idé av konstverkets utformning. Och vi kan också vara proaktiva och kanske gjuta in en sändare när vi beställer nyproducerad konst, säger Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.