– Man har sjuktal på 15-20 procent och kallar det för Samhall-normalt. Det finns inget som är normalt alls med så höga sjuktal, säger skyddsombudet Richard Fredriksson. Foto: SVT

Skyddsombudet: ”Samhall slänger tillbud i papperskorgen”

Uppdaterad
Publicerad

Samhall har länge legat högt när det kommer till arbetsskador hos medarbetarna. Antalet har minskat de senaste åren men enligt det regionala skyddsombudet Richard Fredriksson handlar det snarast om att Samhall är dåliga på att hantera tillbud.

– Jag har hört att man slänger tillbud i papperskorgen, man bryr sig inte, säger han.

Den 1 december tog 23-årige Laban ”Jolyne” Lindeberg-Lindvet sitt liv efter ett möte med en chef. Dagen efter, den 2 december, blev en kvinna som städade på ett sågverk påkörd av en snöröjningsmaskin. För den senare olyckan utreds Samhall för arbetsmiljöbrott.

Statliga Samhall ska ge meningsfulla och utvecklande jobb åt de svagaste i samhället – personer med funktionsnedsättningar som leder till sänkt arbetsförmåga. Men under flera år har kritiken mot företaget varit svidande, mot hur man behandlar personal – och rekryterar.

SVT Nyheter granskar

I höstas kunde SVT berätta att Riksrevisionen förbereder en granskning, som enligt nya uppgifter till SVT kan komma att inledas i mars.

Vanligt med olyckor

Förra året uppmärksammade Arbetet och Fastighetsfolket att arbetsolyckor på Samhall är nästan dubbelt så vanliga som på arbetsmarknaden i stort. Sedan 2017 har antalet arbetsskador minskat hos Samhall. Men de siffrorna baseras på de fall som beviljats hos Försäkringskassan och det regionala skyddsombudet Richard Fredriksson menar att det finns ett stort mörkertal.

– Sjuktalen brukar ligga på 2-3 procent men här har man sjuktal på 15-20 procent och kallar det för Samhall-normalt. Det finns inget som är normalt alls med så höga sjuktal. Hade man använt de 6,6 miljarder som Samhall får i bidrag av staten till de anpassningar som de bland annat ska gå till – så hade man inte haft de här sjuktalen. De borde i princip inte ha några arbetssjukdomar alls eftersom jobben ska vara anpassade och skyddade men nu har man långt över det normala.

Brister utreds i Eskilstuna

Både skyddsombud och Arbetsmiljöverket har även påtalat brister i Samhalls tillbudsrapportering. Arbetsmiljöverket utreder exempelvis just nu allvarliga brister i arbetsmiljön på Samhall i Eskilstuna. En av punkterna som Arbetsmiljöverket slår ner på i sin underrättelse är tillbudsrapportering. Om problemen inte åtgärdas hotas Samhall av vite.

– Man har lokala arbetsmiljökommitté-möten på distriktsnivå där siffror över sjuktal, tillbud och arbetsskador presenteras. Men jag får information om att siffrorna som presenteras där inte alltid stämmer överens med hur många tillbud som verkligen har gjorts. Det kan vara tre registrerade tillbud fastän minst tio är gjorda av ett enskilt skyddsombud. Vissa tillbud bara ”försvinner”, de plockas bort eller registreras inte alls.

Samhall svarar att man har ett system för tillbudsrapportering och att: “Samhall har som målsättning att öka tillbudsrapporteringen så att vi kan hitta riskerna innan de blir arbetsskada och vi har sett en positiv utveckling i inrapporteringen.”

När det gäller sjuktalen skriver man att man att Samhalls ”medarbetare har olika arbetsnedsättningar, till exempel kronisk sjukdom och samsjuklighet vilket medför en högre sjukfrånvaro, det är dock inte att likställa med arbetssjukdom.”

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Utvecklingen av arbetsolyckor på Samhall

2019 skedde på Samhall 17 arbetsskador per 1000 sysselsatta, medan den siffran var 9 per 100 sysselsatta inom fastighetsbranschen och 7 per 1000 sysselsatta på hela arbetsmarknaden.

Källa: tidningarna Arbetet och Fastighetsfolket

Ända sedan 2017 har antalet arbetsskador, alltså arbetsolyckor och arbetssjukdomar, minskat från 350 under 2017 till 243 som hittills har rapporterats in för 2021.

Anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro och anmälda arbetssjukdomar bland förvärvsarbetande till Försäkringskassan från Samhall:

  • 2016: 329
  • 2017: 350
  • 2018: 324
  • 2019: 314
  • 2020: 299
  • 2021: 243

OBS. Siffran för 2021 är inte komplett.

Källa Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet