Slimmingeby skola öppnar som vanligt till hösten. Foto: SVT

Slimmingeby skola räddad – nu kan det bli uppsägningar

Publicerad

Som väntat fick Slimmingeby skola en frist, när kommunstyrelsen i Skurup sammanträde på tisdagen. Skolan kommer att öppna till hösten och nu måste man spara på andra verksamheter.
– Jag utesluter inte uppsägningar, säger Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande.

Först såg det ut som att Moderaterna skulle få igenom en nedläggning av Slimmingeby skola för att spara pengar.

Beslutet togs av skol- och utbildningsutskottet i slutet av april. Sedan följde kraftiga protester från föräldrarna till de 80 barnen.

Då svängde flera partier, och plötsligt fanns en majoritet för att riva upp beslutet och lyfta frågan till högre instans; kommunstyrelsen.

På tisdagseftermiddagen hölls mötet. Beslutet blev att Slimmingeby skola öppnar som vanligt till hösten. 

– Jag beklagar att det blev så. Konsekvensen blir att vi nu tvingas genomföra besparingar på andra delar av vår verksamhet. Vår bedömning är att det kommer att gå ut över kvalitén, säger Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Inte fredad från nedläggning

Nedläggningen och flytten pausades alltså. Men enligt kommunalrådet är skolan inte fredad från nedläggning. 

– Skolan i Skurup har stora ekonomiska utmaningar generellt sett. Det finns inga garantier för att någon verksamhet kommer att vara kvar som den är i dag. 

En nedläggning av Slimmingeby skola hade gett kommunen dryga sju miljoner kronor om året. Johan Bolinder vill inte peka ut var pengarna nu ska tas. Men han konstaterar att det kan bli aktuellt med uppsägningar. 

Utesluter inte uppsägningar

– Det utesluter jag inte alls. Om det i så fall blir lärare eller andra funktioner i skolan, låter jag vara osagt. 

Anledningen till att förslaget om nedläggning kom upp, var att skolverksamheten i Skurup väntas gå back med 24 miljoner kronor i år. 

– Det krävs genomgripande åtgärder. När man som politiskt parti då blockerar olika besparingsförslag, bör man ha andra förslag själv. Men några sådana har inte presenterats, säger Johan Bolinder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skurup

Mer i ämnet