Foto: Fredrik Svenningsson

Småskalighet ska rädda fisket i Simrishamn

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har antalet yrkesfiskare minskat kraftigt i Simrishamn. Nu försöker man hitta nya sätt att nå lönsamhet i en bransch i kris.

För tio år sedan fanns 30-35 heltidsfiskande båtar i Simrishamn. Då var hamnen Sveriges största sett till värdet på landad fångst. Idag är det bara fem båtar kvar.

– Man kan inte säga annat än att det ser dåligt ut, det går fort nedåt nu, säger Vesa Tschernij projektledare på Marint Centrum i Simrishamn.

Simrishamn

Anledningarna till nedgången är många. Säl som tar fångsterna ur näten, rubbningar i ekosystemen som gör att torsken inte växer till sig och låga priser på fisken som fångas.

– Det finns ingen framtid, blir det inte bättre till nästa sommar så lägger jag också av, säger Anders Paulsson, en av få kvarvarande fiskare i kommunen.

Småskalighet

Han är inte ensam om att ha svårt att få det att gå runt.

– Vi konsumenter går på restaurang och betalar mycket för fisken, men fiskaren får en bråkdel och det är det vi vill ändra på, säger Ann-Marie Camper, koordinator Marint Centrum.

Marint Centrum i Simrishamn försöker nu snegla på hur jordbruket utvecklats de senaste årtiondena. Genom att satsa på ekologisk produktion och småskalighet och närhet mellan producenter och konsumenter hoppas man få bättre betalt.

Lär av äppelodlarna

Ett närliggande exempel är äppelodlarna på Österlen som lyckats skapa intresse och ett starkt lokalt förankrat varumärke.

– Vi måste få en marknad som värdesätter kvalite. Vi ska inte exportera fisk, vi ska importera hit folk, det ska bli en specialitet att komma hit och äta ekologiskt och hållbart fångad fisk.

De senaste åren har det rapporterats mycket om problemen med torskfisket och om miljöproblemen i Hanöbukten.

– Det är bara att konstatera att något händer i ekosystemen som vi inte vet och när vi tänker på det framtida fisket här så måste vi ta större hänsyn till miljön, säger Vesa Tschernij.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Simrishamn

Mer i ämnet