Foto: Arne Dedert/AP/SMHI

SMHI varnar: Storm och hårda vindar drar in över södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga vindar och stormbyar drar in över södra Sverige under söndagskvällen. Trafikverket har meddelat stopp i tågtrafiken på flera håll under måndagen.

Ett  lågtryck orsakar kraftiga väst- eller nordvästvindar som kan ge hårda vindbyar och lokalt stormbyar.

Enligt SMHI kan det i större delen av Götaland bli vind- och stormbyar med en styrka på 20-25 m/s och i Skåne och Halland drygt 25 m/s.

SMHI har därför utfärdat gul varning över området, vilket innebär att det finns risk för förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafik samt inställda avgångar.

Varningen gäller från klockan 22 på söndagskvällen till klockan 05 måndag morgon.

Tågsträckor som påverkas

Tågtrafiken mellan Kristianstad-Karlskrona, Eslöv-Helsingborg/Teckomatorp, Hässleholm-Markaryd, Halmstad-Värnamo och Kalmar-Linköping samt Malmö-Ystad/Simrishamn kommer att stoppas och beräknas återupptas måndag eftermiddag klockan 16.00, enligt Trafikverket.

Enligt Trafikverket är anledningen att träd kan falla över spåren.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Resenärer uppmanas kolla sin resa hos respektive tågbolag för mer detaljer om hur resan påverkas och eventuell ersättningstrafik.

SMHI varnar även för att det kan bli begränsad framkomlighet på vägarna på grund av nedfallna träd.

– Som trafikant ska man anpassa hastigheten och vara beredd på att det kan finnas hinder på vägen, säger Annika Canaki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer