Helene Hellström, chef för LSS-boenden i Lund och Tom Appel, anhörig till en brukare på ett boende. Foto: Per Lärka/Sara Jasas/SVT

LSS-boende i Lund fortsätter åka till daglig verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Det råder besöksförbud på flera LSS-boenden i Skåne. Men frågan om brukarna ska få komma ut och arbeta under dagarna bedöms olika i olika kommuner.

– Vi bedömer inte att det finns risker med att bedriva daglig verksamhet i kommunen, säger Helene Hellström, verksamhetschef LSS i Lund.

När regeringen införde besöksförbud på äldreboenden beslöt många kommuner om besökförbud även på LSS-boenden.

– Det är jättebra. Men det är märkligt att man bara räknas som en riskgrupp hemma på boendet, säger Tom Appel.

Coronavirus i Skåne

Tom Appel är anhörig till en brukare på ett LSS-boende i Lund. Han menar att personer med funktionsnedsättning också tillhör riskgruppen.

– Det är väldigt konstigt att brukarna kan få åka iväg till sitt dagliga arbete där en eventuell smitta kan spridas och sen komma hem och då får de inte ta emot besök, säger han.

Besked om smitta

På Lunds kommun anser man att alla som är friska på LSS-boenden ska få komma iväg på daglig verksamhet, det vill säga åka till sina arbeten.

– Det är inte så att man tillhör riskgruppen för att man bor på ett LSS-boende, säger Helene Hellström, verksamhetschef LSS i Lund.

Under helgen kom beskedet om att en brukare på ett LSS-boende i Lund har blivit smittad av coronaviruset.

– Den personen är i karantän och vi följer de riktlinjer som finns, säger Helene Hellström.

”Förstår inte hur kommunen tänker”

Tom Appel har under flera veckor försökt få kommunen att stänga den dagliga verksamheten då han anser att risken för smittspridning är stor.

Han menar att det finns risker eftersom personerna samåker med färdtjänsten till den dagliga verksamheten där de träffar en mängd människor.

– Jag förstår inte hur kommunen tänker, säger han.

Flera kommuner i Skåne har valt att stänga daglig verksamhet helt eller delvis för att minimera riskerna för smittspridning, till exempel Örkelljunga, Kävlinge och Lomma.

– Vi har öppen daglig verksamhet som vanligt och bedömer att man kan gå till jobbet om man är frisk, säger Helene Hellström.

LSS-boende tog nytt beslut

Däremot har Lund infört restriktioner, exempelvis har man inte längre öppen verksamhet som kaféer och butiker.

Under måndagen tog boendet, där det finns en brukare som är smittad, beslutet att stoppa andra boende från att åka på daglig verksamhet under två veckor framöver.

Lunds övriga LSS-boenden bedriver dagliga verksamhet som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet