Coronasmittan finns på ett 70-tal skånska äldreboende. Hör chefläkare Jan Blecket berätta mer i klippet. Foto: SVT

Coronamitta på ett 70-tal skånska äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter att öka i Skåne. Och nu visar nya siffror att coronaviruset finns på 70 av Skånes drygt 300 särskilda boenden.

– Vi är i den här andra vågen av covidsmittan nu och vi har ganska mycket att ta tag i, smittspridningen tar till exempel ganska mycket resurser, säger Jan Bleckert, chefläkare för primärvården.

Smittan kommer ofta in via personalen

Smittskydd och Vårdhygien i Skåne har tagit fram rutiner och riktlinjer som exempelvis provtagning, vårdhygienrutiner och säkra besök för att stoppa smittspridningen på boenden för äldre. När smitta sprids på ett boende inleds utredningar för att försöka fastställa hur smittan kommit in.

– Ofta kan smittan härledas till att personal befunnits positiv, skriver Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett skrftligt svar.

Hon menar att det på många boenden, där man påbörjat en smittspårning och provtagning, inte hittar fler fall eftersom boendet har fungerande rutiner för att förebygga vidare smittspridning.

Regionen gör egen granskning

IVO har granskat journaler med fokus på de boenden som drabbats värst under pandemin och framförallt på hur människor mellan 85 och 95 år har behandlats. Enligt IVO har 16 till 22 procent inte fått någon individuell läkarbedömning.

– Vi måste tåla den här hårda kritiken men det är ingen vacker bild av oss man får när man läser IVO:s rapport, säger Jan Bleckert.

– Det är ingen vacker bild av oss man får när man läser IVO:s rapport, säger Jan Bleckert, chefläkare. Foto: SVT

Han menar att kritiken som handlar om att det finns människor på äldreboenden som inte har fått den vård de har rätt till är den allvarligaste.

– Vi har precis nu fått i uppdrag av förvaltningen att göra en egen granskning av alla vårdcentraler i offentlig regi, säger Jan Bleckert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.