Vårdinnovations vd skickar sms under kvällen som bjudmiddagen äger rum om att han fått positivt besked från regiondirektör Alf Jönsson. Foto: Grafik/SVT Design

Här är sms:en som skickades under bjudmiddagen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som regiondirektör Alf Jönsson äter middag med Vårdinnovations vd, skickar vd:n ett positivt sms till en annan person. Vd:n skriver att han fått ett ”grönt ljus” från regiondirektören.

”Kommer komma ett grönt ljus från RD (regiondirektören reds. anm.)”, skriver vd:n i Vårdinnovation, bolaget bakom it-systemet Vårdexpressen i meddelandet.

När middagen ägde rum pågick olika affärsförhandlingar mellan Vårdinnovation och Region Skåne. Vid sidan av Vårdexpressen, diskuterade vd:n med lägre regiontjänstemän om bland annat en app med namnet Vård och råd.

I den tidigare förundersökningen om mutbrott i samband med upphandlingen av Vårdexpressen, finns tusentals chattmeddelanden mellan Vårdinnovations vd och två av regionens tjänstemän. De tre åtalade dömdes till flera års fängelse av Malmö tingsrätt i våras.

Möten med höjdare

Den 22 augusti 2019, då Vårdinnovation bjöd regiondirektör Alf Jönsson och en annan hög regionchef på en sjurättersmiddag på restaurang Kasai in the sky i Malmö, skickades flera meddelanden.

Dagen börjar med att vd:n skickar ett meddelande till en person om att han ska träffa två näringslivstoppar: ”Jag träffar Calle Bennet och Marcus Wallenberg strax. Får se hur det kommer gå”.

Senare i samband med bjudmiddagen på kvällen försöker först vd:n ringa samma person som inte svarar. Då skickar vd:n istället sitt meddelande om ”grönt ljus” från regiondirektör Alf Jönsson.

Direkt efter skriver vd:n igen: ”Fixat”.

Nytt misstänkt mutbrott

SVT Nyheter Skåne visar chattmeddelandena för regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) som säger:

– Det här är något som åklagaren säkert kommer titta på.

SVT berättade på onsdagen att två personer nu är misstänkta för mutbrott i samband med bjudmiddagen. Varken åklagare eller de två misstänktas advokater vill säga vilka två av de fyra middagsdeltagarna det handlar om.

Notan betalades av Vårdinnovations vd. Med på middagen var också styrelseproffset Bert Nordberg, regiondirektör Alf Jönsson samt en tidigare hög regionchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bjudmiddagen

Mer i ämnet