Allt fler vill köpa hund, och enligt Tullverket hittar de alltfler insmugglade hundvalpar vid gränserna. Foto: Tullverket

Hundägare riskerar bli hundsmugglare

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 stoppades rekordmånga hundar från att föras in i Sverige vid landets gränser. Totalt avvisades 280 hundar jämfört med 200 året innan, trots högre genomströmning av resande 2019.

Hundarna som smugglas in i Sverige kommer numera ofta från Serbien eller Polen. Tidigare var det vanligare med Ungern, Bulgarien och Rumänien.

Det var i höstas som hundsmugglingen ökade ordentligt. När många ville köpa en ”pandemihund” hann hunduppfödarna inte med helt enkelt. Då utvidgades marknaden för hundsmuggling.

– Vi svenskar är helt enkelt för naiva och tror att om vi köper en hund som är ganska billig, så har vi tjänat en hacka, men så visar det sig vara helt fel, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vi Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Köpare kan bli smugglare

Ett sätt som blev allt vanligare under 2020 var att smugglare, som tvingats åka tillbaka, hörde av sig till köparna som beställt hundarna på nätet och sa åt dem att åka till exempel till Danmark och hämta sin hund.

– Det innebär att hundköparna själva blir smugglare och riskerar att dömas för detta brott, säger Håkan Hansson.

Han berättar också om hundägare som i efterhand fått stora veterinärkostnader på halsen, då smuggelhundar inte sällan är sjuka eller skadade.

Smugglingen fortsätter öka

I år har det bara fortsatt. Under årets första två månader har redan 91 hundar stoppats vid gränserna. Samma period förra året låg antalet endast på 28 hundar. Trots risken att dömas till minst två års fängelse är lönsamheten så stor att smugglarna är beredda att fortsätta.

– Jag har uppgifter på att smugglarna köper en hund för runt 5 000 kr och sedan säljer den för 25 000 kr, så detta kommer att fortsätta. Möjligen kommer de att börja gömma hundarna för att undgå kontroll. Idag transporteras de ofta ganska öppet, säger Håkan Hansson vid Tullverket.

Svårt att få ett stopp

Tullverket ser att hundsmuggling blivit alltmer intressant för kriminella och köparna är beredda att chansa. Valparna kan vara allvarligt sjuka i exempelvis rabies. Men hundsmugglingen väntas fortsätta så länge svenskarna fortsätter ta risken.

Tullen har samtidigt blivit bättre på att upptäcka illegala hundar, men då hittar smugglarna andra sätt. I klippet ovan berättar Håkan Hansson hur hundsmugglare gör när de stoppas vid gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.