Elva läkarstudenter i Lund går covid-19-kursen. Foto: Johanna Olofsson

Lunds universitet snabbstartar covidkurs på läkarlinjen

Publicerad

På Lunds läkarlinje hålls en nystartad kurs som ska lära läkarstudenter om behandling av covid-19-patienter. En kurs som sattes ihop i en väldig fart.

– Då pandemin kom stod det klart att våra utlandsbaserade kurser inte kunde genomföras. Då blev det ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne där man ganska snabbt skapade den här kursen, säger Magnus Rasmussen, infektionsläkare och kursledare på covid-19-kursen.

Magnus Rasmussen är kursledare på covid-19-kursen. Foto: Johanna Olofsson
Coronavirus i Skåne

Viktiga kunskaper

Hans 29 studenter går sista terminen på läkarlinjen. Kursen består till 20 procent av föreläsningar på distans och 80 procent av praktik på avdelningar som har hand om patienter med covid-19. Eleverna får dels en fördjupad kunskap om covid-19, dels lära sig hur det är att bedriva annan sjukvård under en pandemi.

– Morgondagens doktorer kommer att påverkas av den här coronaepdemin, det finns ju en risk att den pågår länge och kommer och går i vågor. Sedan tror jag att man får räkna med att de i sin yrkesgärning kommer att få se även andra typer av pandemier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet