Flera myndigheter kräver tillbara stora summor från de granskade trädgårdsbolagen, som drivs av de sex bröderna Fakhro. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Shutterstock

Så jagar myndigheterna pengar i bröderna Fakhros bolag

Uppdaterad
Publicerad

Flera myndigheter har börjat kräva tillbaka stora summor pengar från de granskade trädgårdsbolagen Lomma trädgård och Bosab, som drivs av de sex bröderna Fakhro. För att säkra betalning har nu Kronofogden utmätt stora mängder kontanter från polisens beslag.

I samband med utredningen om grovt bedrägeri mot en äldre man i Malmö som lurades att ge bort sin lägenhet till Gabriel Bergkvist, tidigare Ibrahim Fakhro, gjorde polisen flera beslag. Bland annat hittade polisen stora mängder kontanter och tre guldlänkar.

Det handlar om totalt 445 900 kronor i olika valutor.

De här pengarna har nu Kronofogden utmätt för att betala skulder som Lomma trädgård har till myndigheter och företag. Det handlar bland annat om en skatteskuld på 1,1 miljoner kronor.

Flera myndigheter vill säkra egendomar

Men det är långt ifrån tillräckligt för att täcka bolagens skulder. För tillfället har flera av bolagen förutom skatteskulder också ett 30-tal betalningsförelägganden som avser obetalda fakturor på allt från bensin och trädgårdsprodukter. Där ligger summan på över 800 000 kronor.

Samtidigt pågår en jakt på ytterligare pengar och värdefulla egendomar.

Försäkringskassan har utrett misstänkt fusk med sjuklön i bröderna Fakhros olika trädgårdsbolag. Det handlar om Lomma trädgård (numera MSA Service Entreprenad Skötsel AB), Bosab (numera FMAS Anläggning Snickeri Service AB) och MITT trädgård och fastighetsskötsel AB.

Försäkringskassan kräver över 600 000 kronor och har fått tillstånd att säkra egendom i bolagen, så kallad kvarstad.

Misstänks för fusk

Försäkringskassan pekar i sin utredning på att majoriteten av de anställda i bolagen tillhör Fakhrofamiljen och att de uppgivna sjuklönekostnaderna är en efterhandskonstruktion. Försäkringskassan skriver att ”bolagen systematiskt och under en längre period lämnat oriktiga uppgifter och därigenom erhållit ersättning för sjuklönekostnader som bolagen inte har haft rätt till”.

Även Skatteverket har ansökt om att ta egendom i tillfälligt förvar efter misstänkt skattefusk för minst 900 000 kronor.

Därför letar Kronofogden nu tillgångar kring bröderna för att se till att de båda myndigheterna kan få betalt.  

SVT har sökt bröderna men inte fått något svar. Bröderna har inte heller gett svar till myndigheterna på hur de ställer sig till kraven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Från omhuldade gårdsbutiksägare till polisanmälda bluffmakare Foto: SVT arkiv/Bernhard Öhrstedt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet