Skånetrafiken planerar för ökat resande över sundet i sommar. Foto: Johan Nilsson/TT

Snart börjar Öresundstågen gå som vanligt över sundet

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin och Danmarks gränskontroller har Skånetrafiken haft färre avgångar över sundet. Men från och med 8 juni börjar tågen återigen gå var tjugonde minut under dagarna.

– Vi har haft täta avstämningar tillsammans med DSB där vi följt trafiken och ser att resandet har ökat vecka för vecka, säger Mikael Espling, affärschef på Skånetrafiken.

Danmark har ännu inte gett besked om när gränsen kommer att öppnas för svenskar. Men redan nu kommer alltså Skånetrafikens besked om fler  avgångar över sundet – med start 8 juni.

– Inom tågtrafiken har vi långa planeringshorisonter. Nu hör man diskussioner om att Danmark kommer öppna upp och då vill inte vi att det ska bli för trångt när det händer, det kräver framförhållning, säger Mikael Espling. 

Inget byte på Malmö C

Sedan Danmark i mars införde gränskontroller med anledning av coronapandemin, har tågtrafiken över sundet bara gått en gång i timmen under dagtid och varje halvtimme under pendlingstider.

Nu kommer tågen gå var 20 minut morgon till kväll, hela veckan. Resenärer med Öresundståg norrifrån i Sverige kommer även slippa byta tåg på Malmö C.

Har ni haft trängsel på tågen över sundet?

– Det har varit någon enstaka avgång. Vi försöker lägga ut på hemsidan om vi vet att det finns avgångar som brukar ha högre beläggningar så kan resenärer välja en med lägre om det är möjligt, säger Mikael Espling.

De danska gränskontrollerna kvarstår däremot och resenärer från Sverige till Danmark kan därför vänta sig ett 20 minuters uppehåll på Kastrup.

  • Tågen går var 20 minut på minuttal: 13, 33 och 53 från Malmö C och 16, 36 och 56 från Copenhagen Airport Kastrup mot Sverige. På natten går ett tåg i timmen.
  • Den som kommer norrifrån och ska resa till Köpenhamn, Triangeln eller Hyllie behöver inte längre byta tåg på Malmö C utan tågen fortsätter över bron till Köpenhamn.
  • Samma regler för inresa i Köpenhamn gäller tills danska myndigheter meddelat annat. Kontroller sker på Copenhagen Airport/Kastrup där tågen gör cirka 20 minuters uppehåll

Källa: Skånetrafiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet