Landskrona är en av de sex skånska kommuner som återinfört besöksförbud på sina äldreboenden. Foto: Per Lärka/SVT

Sex skånska kommuner återinför besöksförbud på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökande covid-smittan har åtminstone sex skånska kommuner återinfört besöksförbud på sina äldreboenden. Men enligt Socialstyrelsen har kommunerna ingen rätt att besluta om sådana åtgärder.

Efter att Region Skåne i tisdags skärpte sina coronaråd har samtliga skånska kommuner stängt ner delar av sin verksamhet. I Landskrona har man bland annat återinfört besöksförbudet på stadens äldreboenden.

– Det innebär att man så långt som möjligt ska undvika att hälsa på de som bor på våra boenden, för att undvika att smitta kommer in där, säger Torkild Strandberg (L), ordförande i Landskronas kommunstyrelse.

Coronavirus i Skåne

Men enligt Socialstyrelsen har kommunerna ingen laglig grund för att besluta om besöksförbud.

Om jag till exempel hade min mormor  på det här boendet, vad skulle hända om jag kom hit och bad om att få träffa henne?

– Jag tror att man initialt skulle försöka förklara för dig och din mormor varför det är olämpligt just nu och att du kanske till och med utsätter din mormor för en risk genom att hälsa på henne, säger Torkild Strandberg.

Men om jag och mormor krävde att få träffas på hennes rum?

– Jag tror att man isåfall skulle ordna så att det på något sätt gick. Man får se det här som en väldigt stark rekommendation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet