Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socionomstudenten om hotbilden: ”Mest rädd för ilskan vid avslag” Foto: Isak Laurell

Socionomstudenten om hotbilden: ”Mest rädd för ilskan vid avslag”

Publicerad

Fackförbundet Visions nya kartläggning visar att hoten mot myndigheterna ökar, bland annat mot socialsekreterare. Detta är även något som socionomstudenter förbereds för under sin utbildning.

– Nu när vi skrev våra kandidatuppsatser så var det många som skrev om hot och våld mot socialsekreterare, det händer ganska ofta så det finns mycket att säga om det, berättar Angelica Forsell som läser sista terminen på socionomprogrammet vid Lunds universitet.

Under utbildningen får studenterna på socionomprogrammet bland annat lära sig om samtalsmetodik när man möter klienter.

– Det vi pratar mest om är de här individuella hoten man kan få under klientsamtal och hur man kan försöka lugna klienten, men när det kommer till större hot så är det mer på arbetsplatsnivå än att vi pratar om det i skolan, berättar Angelica Forsell.

”Vi blir inte lika rädda”

Angelica berättar att människor från allmänheten ofta ser på socialarbete som något läskigt och jobbigt, men att synen på arbetet ser annorlunda ut för socionomstudenter.

– Vi är så medvetna om att vi har valt det här yrket så vi blir inte lika rädda tror jag, men jag känner absolut igen att klienter kan vara hotfulla och det är därför vi pratar mycket om det under utbildningen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer