SSU granskas nu av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Foto: SVT

SSU granskas – kan förlora bidrag

Uppdaterad
Publicerad

SSU kan komma att förlora rätten sina bidrag nästa år. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har startat en granskning av SSU efter olika anklagelser mot förtroendevalda.

Det är efter uppgifter i media om förtroendevalda som uppträtt hotfullt och olämpligt, och personer som uttalat sig nedlåtande om homosexuella och judar inom SSU i Skåne, som MUCF beslutat sig för att inleda en granskning av det Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU.

– Vi ska träffa företrädare för SSU riks i morgon och fråga dem hur de hanterar den här situationen, säger Moa Vallenholm, enhetschef på nationella bidragsenheten inom MUCF.

Fått 1,5 miljoner

I år har SSU fått en och en halv miljon kronor från staten till sin verksamhet.

Kan de bli återbetalningsskyldiga om ni finner att de inte uppfyller era krav?

– Det vill jag inte uttala mig om men det har hänt att föreningar fått betala tillbaka bidragspengar, säger Moa Vallenholm.

Hon säger att myndigheten tittar på om SSU uppfyller kraven för att få bidrag nästa år.

– Vi vill se om de demokratiska strukturerna inom SSU fungerar. Om de inte vidtar åtgärder kan vi hålla inne pengarna nästa år.

Hur mycket rör det sig om?

– Det är ungefär samma summa som i år, en och en halv miljon kronor som riksorganisationen delar ut till de olika distrikten.

Beslut inom två veckor

Merparten av pengarna, cirka en miljon kronor, ska användas till verksamhet för barn och unga mellan sex och 25 år. Resten kan användas till administration, förklarar Moa Vallenholm.

Hon vet inte hur stor del av det statliga bidraget som har gått till SSU Skåne.

Inom två veckor kommer MUCF att fatta beslut om de anser att SSU uppfyller kraven för det statliga ungdomsbidraget.

På måndag ska Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Skåne träffas och behandla frågan hur de ser på SSU:s handlingsplan för att förbättra klimatet inom ungdomsförbundet och sannolikten att denna plan kommer att efterlevas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.