Arkivbild.

SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed avgår

Uppdaterad
Publicerad

Efter höstens kris inom socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU väljer nu en av personerna som stått i centrum för turbulensen att avgå. SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed skriver i Aftonbladet att han lämnar posten som distriksordförande:
”Min person riskerar stå i vägen för organisationens bästa”

Det var i slutet av oktober som det började skaka ordentligt i det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Tidningen Kvällsposten avslöjade då att en extrem falang inom SSU Skåne skulle ha tagit över lokala förbund. De ska kännetecknas av bland annat homofobi och antisemitism.

S-ordföranden i Skåne medgav att man känt till problemen inom ungdomsförbundet, och efter några dagar gick SSU Skåne-ordföranden Mansour Ahmed ut med en ursäkt.

Han är en av dem som har pekats ut för att ha agerat olämpligt. Källor inom Socialdemokraterna har hävdat att ”hot och våld har blivit en arbetsmetod inom SSU i Skåne”.

”Då blir valet enkelt”

Så sent som för en veckan sedan gick Socialdemokraterna i Skåne ut och satte press på ungdomsförbundet. Kravet på SSU Skåne: en handlingsplan på bordet hos moderpartiet senast måndag 19 november.

När den nya veckan inleds är det inte längre med Mansour Ahmed som SSU-distriktsordförande. Sent på söndagen publicerade Aftonbladet ett debattinlägg där Ahmed själv berättar om sitt beslut:

”Jag inser att min person riskerar att stå i vägen för organisationens bästa, och valet blir då enkelt”.

Mansour Ahmed anser att han tagit ansvar för problemen inom SSU Skåne genom att ”intensivt arbeta fram den åtgärdsplan som ska återupprätta förtroendet och bygga en väg framåt, bortom konflikter.”

Ahmed riktar samtidigt kritik mot svenska medier, som han anser förmedlat en ”uppsåtlig och osann bild”. Han säger sig ha försökt få felaktiga uppgifter ändrade flera gånger, dock utan framgång. Mansour Ahmed menar att det som faktiskt stämmer i rapporteringen har handlat om att ett fåtal medlemmar har gjort oacceptabla uttalanden i sociala medier.

Distriktets platser till förfogande

”Nu när fokus förhoppningsvis skiftar från mig som person hoppas jag att såväl arbetarrörelsen som medierna får tillfälle att reflektera över hur enkelt bilden av att en fundamentalistisk falang tagit över SSU Skåne tillåtits bli en oemotsagd sanning”, skriver Mansour Ahmed.

Han avgår med omedelbar verkan, och meddelar samtidigt att hela distriksstyrelsen i Skåne kommer att ställa sina platser till förfogande vid nästa årskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet