Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth är bestört över trädvandaliseringen i Kunskapsparken. Foto: Helena Bohm Nilsson/SVT

Stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth om nedsågade träden: ”Så otroligt meningslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Lunds kommun kommer att sätta in väktare efter att 156 träd till ett uppskattat värde av omkring 3 miljoner, sågats av i den nya Kunskapsparken vid Brunnshög i Lund. Under onsdagen gjordes också en polisanmälan.

Med bestörtning kunde stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth med egna ögon se förödelsen i Kunskapsparken i Lund under onsdagen.

– Man blir förvånad och man blir ledsen och det känns så otroligt meningslöst, säger han.

Trädvandalisering

Långa rader med träd är avsågade högt upp på stammarna. De som klarat sig är de som står innanför en inhägnad av något slag. Under dagen har man räknat hur många träd som är skadade och kommit fram till 156 träd. Varje träd värderas med alla omkostnader till 20 000 kronor.

Väktare ska patrullera nyplanteringar

En polisanmälan är gjord och man har kontakt med försäkringsbolaget. Imorgon torsdag har kommunen sin vanliga veckoavstämning med polis och andra myndigheter men redan nu planerar man för ökad bevakning.

– Vi kommer att förstärka bevakningen med väktare som patrullerar alla nya planteringar, säger Karl-Oscar Seth och konstaterar att de är ganska många i Lund.

Ledsna och upprörda lundabor

Karl-Oscar Seth har fått mängder med samtal från lundabor som hört av sig och uttryckt sin besvikelse.

– Man märker vilket otroligt engagemang det finns för parkerna och det gröna i staden.

Och han tror att många nu kommer att ha ögon och öron öppna.

Många lundabor promenerade genom Kunskapsparken i Lund under onsdagen. En av dem var Lena Gehrisch som bor i närheten.

– Jag älskar de här nya parkerna som är anlagda i Lund. De ger ro i själen men nu är det precis som någon huggit i en med kniv, säger hon.

Henrik Johansson håller med.

– Jag tycker det ser fruktansvärt ut. Jag brukar cykla här varje dag , säger han.

Skadorna dyrare än befarat

I första läget uppskattades värdet av de skadade träden till minst en miljon kronor. Då var inte träden räknade. På onsdagen uppskattades skadorna till cirka tre miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trädvandalisering

Mer i ämnet