Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, ska förhöras misstänkt för grovt tjänstefel efter att kommunen vägrade ta emot kvotflyktingar. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter kvotflyktingstoppet – Staffanstorps toppolitiker misstänks för grovt tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Moderata kommunalrådet Christian Sonesson (M) och flera andra politiker i Staffanstorps kommunstyrelse är kallade till polisförhör. De misstänks för grovt tjänstefel efter beslutet att vägra ta emot kvotflyktingar.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) skrev på fredagen ett inlägg på Facebook där han berättade att han och andra ledamöter från Moderaterna och Sverigedemokraterna är kallade till polisförhör.

”Rent juridiskt och rättsligt vet vi just nu inte mer än att samtliga ledamöter har rätt till en offentlig försvarare”, skriver Sonesson, som inte vill svara på frågor från SVT.

– Jag har inga andra kommentarer än mitt skriftliga inlägg, skriver han i ett sms till SVT Nyheter Skåne.

Skäligen misstänkta

Åklagare Emma Adolfsson kommenterar anklagelserna till Sydsvenskan:

– Nu ska de personer som är skäligen misstänkta höras. Sedan får vi utvärdera utifrån vad som framkommer. I misstanken ligger att beslutet som fattades var i strid med lag. Det är min uppfattning, säger hon till tidningen.

Det var i mars 2022 som kommunstyrelsen i Staffanstorp beslutade att vägra ta emot kvotflyktingar, ett beslut som åklagaren strider mot bosättningslagen. Senare ändrade kommunen sitt beslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen skulle placeras i Staffanstorp, men kommunen vägrade att ta emot dem. Hör dem berätta i klippet. Foto: Firas Razak/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.