Dörrarna lär vara stängda men intresset är stort inför rättegången mot den 15-årige pojken som knivhögg en lärare på Källebergsskolan i Eslöv. Foto: Polisens förundersökning/Johan Nilsson/TT

Stängda dörrar på rättegång om skolattacken i Eslöv

Publicerad

Mycket talar för att rättegången om skolattacken i Eslöv sker bakom stängda dörrar. Orsaken är den misstänkte gärningsmannens låga ålder. Han är bara 15 år.

På torsdag 28 oktober inleds rättegången mot den 15-åring som åtalats för att ha knivhuggit en lärare och hotat andra elever.

– Det finns mycket som talar för att det blir stängda dörrar med hänsyn till hans låga ålder, säger Linda Palmenäs, rådman vid Lunds tingsrätt.

Fem dagar är avsatta för tingsrättsförhandlingen. Inspelade videoförhör med 14 unga målsägande ska spelas upp i rätten medan de vuxna, så väl målsägande som vittnen, ska förhöras på plats i tingsrätten.

Stort intresse

Tingrätten märker av ett stort intresse för målet och har förberett en sidosal under första rättegångsdagen.

– Vi väntar många åhörare. Vi har haft många förfrågningar från media, konstaterar Linda Palmenäs.

Om rätten beslutar om stängda dörrar blir det begränsat vilka delar av rättegången som allmänheten får möjlighet att följa. En stund i början och en stund i slutet kommer förhandlingen att ske öppet.

Efter att parterna redogjort för yrkande och inställning stängs av allt att döma dörrarna och öppnas efter slutpläderingarna. Det betyder att det mesta av vad som sägs i rättsalen förblir okänt för allmänheten fram tills domen kommer.

Egeninspelad film och teknisk bevisning

Bevisningen mot 15-åringen tros vara stark. Bland annat eftersom han själv filmade och sände ut själva dådet. Utöver detta har polisen även genom teknisk bevisning kunnat säkra ett dokument där 15-åringen motiverar dådet samt en brottsplan som han skickat till bekanta på via ett chattforum.

15-åringens inställning till åtalet är i dagsläget oklart men han har via sin advokat tidigare sagt att han erkänner grov misshandel men nekar till försök till mord då hans uppsåt inte varit att döda.

Se klippet för att få veta mer om skolattacken:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gärningsmannen direktsände dådet på internet. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet