Under tisdagen började ett stängsel byggas mellan tågspåren Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Stängsel ska stoppa flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Stängsel har nu satts upp mellan spåren på Köpenhamns flygplats. Bygget kommer utökas i mellandagarna när inga tåg stannar där under två nätter.

Både DSB och Skånetrafiken är förtegna om vad som just nu sker på tågstationen vid flygplatsen, och vad som kommer att ske de närmaste dagarna.

– Jag har uppfattat att stängslet är en del av de förberedelser som DSB gör inför ID-kontrollerna som vi blivit åtlagda att uföra, säger Magnus Andersson, pressinformatör på Skånetrafiken.

Mer än så vill han inte säga utan hänvisar till DSB, som enligt uppgift som ska gå ut med mer information på måndag den 28:e december. DSB vill inte uttala sig alls om saken.

”Ny Berlinmur”

Enligt uppgifter till pendlarklubben kystbanen kommer inga tåg att stanna på Köpenhamns flygplats under nätterna mellan den 27:e december och den 29:e december. Istället ersätts trafiken med bussar. Den som landar på flygplatsen under de här båda dagarna måste ta buss till Tårnby och därifrån ta tåget till Malmö. Det säger Michael Randropp, talesman för pendlarklubben kystbanen, som fått ett sms från DSB om förändringen.

– Under de här två dygnen kommer det att bli längre restid och mycket mer besvärligt för de som reser, säger han.

Enligt Michael Randropp har pendlare han talat med redan jämfört bygget med Berlinmuren.

– Nu blir det ännu mer synligt att det är en gräns, som en mur mellan de båda länderna. De gör det här för att vara säker på att ingen hoppar över från det ena spåren till det andra, säger han.

”Känns vemodigt”

Gwendoline Nalvarte är en av pendlarna som lade märke till stängslet under tisdagen.

– Det känns vemodigt. På ett sätt är det ju bra att skydda gränserna, men det är samtidigt trist. Kännns som ett fängelse med inspärrade perronger, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet