Under onsdagskvällen växte en minnesplats för de omkomna fram i Tormestorp utanför Hässleholm. Foto: Johan Dernelius/SVT

Krisstöd på flera håll dagen efter dödliga tågkollisionen

Uppdaterad
Publicerad

Det är torsdag och dagen efter två barn och en vuxen dog i en tågkollision i Tormestorp utanför Hässleholm. På orten är stämningen stilla men flera personer har lagt blommor och ljus vid den järnvägsakvedukt där den tragiska händelsen utspelade sig.

Vad som hände under onsdagen då två barn och en vuxen dog i en kollision med ett tåg i Tormestorp utanför Hässleholm är fortfarande oklart.

Polisen har inlett en förundersökning om mord där den vuxna personen är misstänkt gärningsperson och barnen målsägande. 

Tågolyckan i Hässleholm

I den lilla byn Tormestorp har människor sedan avspärrningarna hävdes under onsdagen lagt blommor, ljus och hälsningar till personerna som omkom. SVT:s reportrar på platsen beskriver i övrigt stämningen som stilla under torsdagen.

Krisstöd öppnade upp

Inne i Hässleholm öppnade kommunen och Svenska Kyrkan upp församlingshemmet för att kunna erbjuda krisstöd.

Robin Gustavsson, till vardags förtroendevald för KD i Hässleholm, är samordnare för kommunens krisgrupp POSOM. De har under dagen blivit uppsökta av ett flertal personer som velat prata.

– Det är viktigt ur psykisk synpunkt, på sikt, att man inte förtränger detta, utan att man också ger möjlighet att uttrycka de här känslorna, säger han.

Räddningstjänstens personalstöd: ”Avlastande samtal”

Även personal från räddningstjänsten erbjuds stöd dagen efter olyckan.

– När berörda personer kom tillbaka från platsen var det käk och vi hade ett avlastande samtal. Vi har en rutin, det är några stycken sådana här tragiska händelser varje år för räddningstjänsten. Vi har en organisation för det, säger Johan Wendt räddningschef på räddningstjänsten i Hässleholm, och fortsätter:

– Det är alltid speciellt när man kommer ut till hemska scener, men efter omständigheterna mår de bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Hässleholm

Mer i ämnet