Lokföraren Julian Ellis är kamratstödjare på SJ och stöttar kollegor som varit med om krissituationer på jobbet – hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Han hjälper kollegor vid kriser: ”Vissa bryter ihop fullständigt”

Uppdaterad
Publicerad

Påkörningar på järnvägsspår är en verklighet för lokförare – något som kan vara svårt att hantera. Då blir så kallade kamratstödjare en viktig faktor för att stötta kollegor i krisen.

Redan de första dagarna på utbildningen som lokförare fick Julian Ellis höra att han troligen kommer att vara med om att köra på en människa på spåret.

Efter två och ett halvt år hände just det.

Tågolyckan i Hässleholm

– Det var tyvärr en person som valt att ställa sig där. Det var en chock och jag började darra och blev torr i munnen, säger han.

”Vissa bryter ihop”

Nu engagerar Julian Ellis sig som så kallad kamratstödjare på SJ och stöttar kollegor som är med om liknande händelser.

– Folk reagerar väldigt olika, en del har varit helcoola först men sen fått panikattack medan vissa bryter ihop fullständigt, säger Julian Ellis.

Hör Julian Ellis berätta mer om hur lokförare kan agera vid exempelvis påkörningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Hässleholm

Mer i ämnet