Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett flertal har sökt sig till POSOM och Hässleholms församling för att prata ut efter den svåra tågolyckan i Tormestorp. Foto: SVT

Stort behov av krisstöd efter tågolyckan utanför Hässleholm

Publicerad

Nu har det gått drygt två veckor sedan en vuxen och två barn dog i tågkollisionen i Tormestorp utanför Hässleholm. Dagen efter olyckan öppnade kommunen och Svenska Kyrkan upp församlingshemmet för att kunna erbjuda krisstöd – och behovet av att prata ut har varit stort.

Det var onsdagen den 7 juli som en vuxen och två barn omkom efter att ha blivit påkörda av ett tåg utanför Hässleholm.

Dagarna efter den svåra tågolyckan var kommunens grupp för psykiskt och socialt omhändertagande, POSOM, på plats tillsammans med personal från Svenska kyrkan för att ge stöd.

– Vi märkte ju genast att det fanns ett stort behov. När vi öppnade klockan elva på torsdagen så stod det redan ett 20-tal personer som ville komma in i kyrkan, säger Lars-Ivar Ericson (C) som är vikarierande präst i Hässleholms församling.

”Aktualiserar egna minnen”

Flera av de som kom till kyrkan uttryckte sympatier och oro för situationen och ville prata ut om det som hade hänt.

– Det var väl särskilt att det var barn som var inblandade i den här olyckan som berörde många, säger Robin Gustavsson (KD), samordnare för kommunens krisgrupp POSOM.

Det fanns även människor med egna problem som behövde stödsamtal.

– En sån här händelse aktualiserar egna minnen hos människor som kanske tycker det varit tungt att leva eller som själva förlorat nära anhöriga, säger Lars-Ivar Ericson.

Fortsatt behov av stöd

Krisstödet erbjöds under torsdagen, fredagen och lördagen, men även denna vecka har folk hört av sig för att prata ut.

– Orten där det hände berörs ju närmast av den här platsen, när man kör till och från sitt arbete eller på sin fritid så tänker man till i den här situationen, säger Robin Gustavsson (KD), och fortsätter:

– Det går ju inte över på en gång utan kommer nog att finnas kvar ett bra tag framöver, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågolyckan i Hässleholm

Mer i ämnet