”Väldigt låg aktivitet”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan var vindkraften en fråga som helt avgjorde vad folk röstade på i vissa skånska kommuner. Så är det tveksamt om det blir i år. Intresset för att bygga skånsk vindkraft har minskat drastiskt.

De har knappast vuxit fram friktionsfritt, men idag snurrar nästan 360 vindkraftverk i Skåne, och drygt 30 i Blekinge. I skåne räcker verken till för att förse 220 000 hushåll med förnyelsebar energi.

Men nu verkar intresset för att bygga i det sydsvenska landskapet blåst över.

Fokus miljö – #dinröst

– När det gäller ansökningar om tillstånd som vi hanterar här på Länsstyrelsen är det väldigt låg aktivitet för tillfället, säger Göran Fagerström, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Minskat intresse

Det låga elpriset anges som en av de främsta orsakerna till att intresset för att bygga nytt avstannat.

– Vi kan egentligen börja 2009 då det var ett väldigt stort intresse. Sedan dess har utbyggnaden varit störst i södra Sverige. Men sedan ett par år tillbaka har det avstannat, och det beror på en försämrad ekonomisk situation för vindkraften idag, säger Karin Hammarlund, styrelseordförande i Skånes vindkraftsakademi.

Det låga elpriset anges som en av de främsta orsakerna till att intresset för att bygga nytt avstannat.

Inga bra platser kvar

Men på många håll anses också de bästa platserna redan vara tagna, vilket sägs vara ytterligare en av anledningarna till att bolagen istället söker sig norrut. Och så är det det där med människorna.

– Konflikterna har varit större i de södra delarna av landet, men det beror ju på att vi har en större befolkning, och vi har många intressen som konkurrerar om ytan, säger Karin Hammarlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus miljö – #dinröst

Mer i ämnet