Så här kan metron komma att se ut. Foto: Designlab/Etcetera Design

Stöd till Öresundsmetron

Uppdaterad
Publicerad

Spårförbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn har nu fått interregionalt stöd från EU för planering av Öresundsmetrons fjärde etapp.

Det nya stödet innebär en treårig satsning där bland annat en mer detaljerad analys av möjliga tunnelbanestationer ska tas fram. Köpenhamns tunnelbanestationer kommer undersökas för att kunna se vad för möjligheter till tunnelbanestationer Malmö kommer ha.

– Det är glädjande att vi nu äntligen har fått grönt ljus för Öresundsmetrons fas fyra. Med planerade snabbtåg mellan Sveriges tre storstäder och byggandet av Fehmarn Bält-förbindelsen kommer Malmö och Köpenhamn hamna i centrum för Nordeuropas tillväxt. Därför är det viktigt att vi redan nu kan titta på hur vi dels ser till att avlasta Öresundsbron för framtida godstrafik, samtidigt som vi också fördjupar integrationen mellan våra städer och vår arbetsmarknadsregion, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelseordförande i Malmö stad, i ett pressmeddelande.

Köpenhamn och Malmö kommer nu forsätta arbetet och titta närmare på om det finns möjligheter till en tunnelbana mellan de båda städerna.

Foto: Designlab/Etcetera Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.