Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Henrik Nordquist har väckt åtal för ett 20-tal brott, men säger att mörkertalet är stort. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Smet från notan på 80 000 – nu åtalas fyra personer i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer i Malmö åtalas för grovt bedrägeri.

Det hela startade med springnotan på restaurang Atmosfär där ett större sällskap åt och drack för 80 000 kronor utan att betala. Nu har det svällt och handlar om ett 20-tal bedrägerier mot olika företag.

– Jag bedömer att mörkertalet är stort. Jag tror att vi mest har skrapat på ytan, säger åklagare Henrik Nordquist.

Det var under julhelgen som det stora sällskapet kom till Atmosfär för en bättre middag. De presenterade sig som representanter för en förening som jobbade med utsatta barn och bad att få notan på faktura.

Men den betalades aldrig och det visade sig vara ett mönster. När fyra personer, två män och två kvinnor, idag åtalades så rör det sig om bedrägerier för över en miljon kronor. Bland de drabbade finns mataffärer, lekland och köpcentrum.

Springnotan i Malmö
På kvittot kan man utläsa att sällskapet gjorde en stor beställning med både mat och lyxiga drycker. Foto: Polisens förundersökning

Uppmärksamhet i media påverkade

Utredningen om springnotan lades först ner. Men åklagare Henrik Nordquist bestämde sig för att återuppta den, och då rullades de andra bedrägerierna upp.

– Det var mycket rapporterande om det här i media. Det var inte en anledning att återuppta utredningen, men det var ett skäl att granska saken en gång till, säger han.

– Det har rört sig om ett större pussel som utredarna har fått lägga för att man ska se systematiken. Bedrägerierna handlar om allt möjligt, från skor till spa och besök på trampolinparker.

Yrkar på utvisning

På presskonferensen säger Henrik Nordquist att han kommer att yrka på utvisning för två av de åtalade. Han säger också att det senare kommer åtala för biståndsbrott, det vill säga att de misstänkta ska ha fått bidrag av olika slag som de inte har rätt till.

Ytterligare två personer åtalas för bedrägeri och häleri. De fyra huvudpersonerna sitter häktade, det gör inte de andra två.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta mer om de misstänktas tidigare brott. Foto: Truls Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springnotan i Malmö

Mer i ämnet